Flere ustyrlige passagerer i luften

Flyselskaber verden over oplever en stigning i antallet af uregerlige passagerer ombord. Selskaberne opfordrer lufthavnene til at hjælpe med at mindske problemet.

Der er blevet flere uregerlige passagerer i flyene verden over. Det viser nye tal fra den international sammenslutning af luftfartsselskaber, IATA, der repræsenterer 265 flyselskaber fra hele verden. De står tilsammen for 83 procent af den globale flytrafik.

I 2015 indrapporterede flyselskaberne 10.854 hændelser med uregerlige passagerer. Det svarer til én hændelse for hver 1.205 flyvninger. I 2014 indrapporterede IATA-selskaberne 9.316 hændelser, svarende til én for hver 1.282 flyvninger.

“Uregerlig og forstyrrende adfærd er simpelthen ikke acceptabelt. Et lille mindretals asociale adfærd kan få ubehagelige konsekvenser for sikkerhed og komfort for alle ombord,” siger IATA’s nytiltrådte generaldirektør, Alexandre de Juniac, der er tidligere koncernchef for Air France.

Har selv alkohol med
De fleste hændelser involverede verbale overgreb, manglende efterlevelse af besætningsmedlemmernes instruktioner og andre former for anti-social adfærd. 11 procent af hændelserne handlede om fysisk aggression mod passagerer eller besætningsmedlemmer eller beskadigelse af flyet. Alkohol- eller narkotikaforgiftning blev identificeret som en faktor i 23 procent af tilfældene.

I langt de fleste tilfælde var det alkohol, som passagererne havde indtaget inden de kom ombord på flyet, eller alkohol, som de selv havde med. Ikke alkoholiske drikke, som de fik serveret på flyet.

IATA mener hele luftfartsbranchen har et fælles ansvar for at komme problemet med uregerlige passagerer til livs. Det gælder også lufthavnene. Personale i lufthavnenes barer og toldfrie butikker skal ifølge IATA uddannes til at servere alkohol ansvarligt, og der er behov for at undgå tilbud, tilskynder såkaldte “binge drinking”, hvor man drikker den ene øl efter den anden.

Ingen hjælp fra danske lufthavne
IATA skal dog ikke forvente hjælp fra de danske lufthavne. Som CHECK-IN.dk kunne fortælle i august, så har hverken Københavns Lufthavn, Billund Lufthavn eller Aalborg Lufthavn planer om at begrænse eller forbyde alkoholudskænkning.

I Bergens Flesland-lufthavn kan norske chartergæster ikke længere starte ud med en lille dram eller en øl, når de skal sydpå. Og når solhungrende briter går ombord på et morgenfly fra selskabet Jet2.com, så kan de ikke længere få alkohol serveret. Begge steder har man nemlig forbudt servering af alkohol før klokken otte om morgenen.

I en rundspørge oplyser 40 procent af de adspurgte IATA-medlemmer, at de mindst en gang de sidste 12 måneder har oplevet, at deres fly har måtte afvige fra deres rute og lande i den nærmeste lufthavn for at sætte en uregerlig passager af.

 

 

Relaterede artikler:

Danske lufthavne: Fortsat alkohol om morgenen

Danske charterselskaber holder fast i morgen-alkohol

Ingen morgenbajer til norske charterturister

Færre urolige flygæster hos Thomas Cook

Berusede flypassagerer ofte et problem