Flyselskaber over hele verden forventes i 2020 at tabe op imod 750 milliarder kroner, og det svarer i gennemsnit til 415 kroner per passager. Der er også udsigt til store tab i 2021.
Da den internationale luftfartsorganisation IATA (International Air Transport Association) i slutningen af februar offentliggjorde de forventede konsekvenser af coronaepidemien, var det omkring tre uger før, at den kinesiske virus blev opgraderet til en egentlig pandemi.
Dengang nedjusterede IATA prognoserne for 2020 til en passagertilbagegang for hele året på 4,7 procent og et samlet tab for flyselskaberne på 29,3 milliarder dollars, hvilket var lidt mere end 200 milliarder kroner.
På det tidspunkt var der bekymrede miner i branchen, men sammenlignet med den aktuelle situation var februar-tallene blot en lille krusning på overfladen. IATA har i forbindelse med organisationens årsmøde i Amsterdam netop offentliggjort den opdaterede prognose for 2020. Den viser en samlet passagertilbagegang på 60,5 procent og et tab på 118,5 milliarder dollars svarende til 743 milliarder kroner.
Med et samlet fald fra 4,5 til 1,8 milliarder passagerer i 2020 er det gennemsnitlige tab per flypassagerer opgjort til 66 dollars, hvilket er lig med 415 kroner.
2021 bliver også tabsgivende
Mens 2020 definitivt ender som et finansielt katastrofeår for luftfarten, er der ingen udsigt til en markant forbedring før i slutningen af 2021, selvom flere vacciner er på vej. IATA har regnet sig frem til, at flyselskaberne i 2021 vil tabe 38,7 milliarder dollars, eller godt 243 milliarder kroner. Det er mere end dobbelt så meget som organisationen forudsagde tilbage i juni måned.
Det bliver dog først i anden halvdel af 2021, at der kan forventes en mærkbar fremgang båret frem af grænseåbninger i kombination med testregimer samt en effektiv vaccine. Lige nu viser beregningerne, at flyselskaberne i fjerde kvartal af 2021 for første gang kan drive en forretning med positiv likviditet, og det er faktisk noget tidligere end først antaget.
”Denne krise er ødelæggende og ubarmhjertig. Flyselskaber har reduceret omkostningerne med 45,8 procent, men indtægterne er faldet med 60,9 procent. Resultatet er, at flyselskaberne mister 66 dollars for hver passager, der transporteres i år for et samlet nettotab på 118,5 milliarder dollars. Dette tab reduceres kraftigt med 80 milliarder dollars i 2021. Men udsigten til at miste 38,7 milliarder dollars næste år er intet at fejre. Vi er nødt til at få grænserne åbnet sikkert uden karantæne, så folk kan flyve igen,” siger Alexandre de Juniac, der er generaldirektør for IATA.
Behov for mere hjælp
At der stadig er mange flyselskaber, der er i live, trods det værste år i luftfartens historie, skyldes udelukkende, at der indtil nu er ydet statsstøtte til en samlet værdi af 173 milliarder dollars, eller godt 1,1 billioner kroner.
Og der er brug for mere hjælp, hvis man skal undgå i stribevis af konkurser. Ifølge IATA har flyselskaberne i gennemsnit kun penge til lidt mere end otte måneders drift, og flere har væsentligt færre midler til rådighed ved indgangen til den svage vintersæson.
”Den økonomiske skade ved denne krise er alvorlig. Regeringsstøtte har holdt flyselskaberne i live indtil dette tidspunkt. Der er sandsynligvis behov for mere, da krisen varer længere, end nogen kunne have forventet. Og det skal komme i en form, der ikke øger den allerede høje gældsbelastning, der er steget til 651 milliarder dollars. At bygge bro mellem flyselskaber og opsving er en af de vigtigste investeringer, som regeringer kan foretage. Det vil redde jobs og sætte gang i opsvinget inden for rejse- og turistsektoren, der tegner sig for 10 procent af det globale bruttonationalprodukt,” understreger IATA-direktøren.
Europa er noget hårdere ramt en markederne i Asien og Nordamerika, og det skyldes primært fraværet af store indenrigsmarkeder.
Relaterede artikler:
2020: Første år med passagerfald siden finanskrisen