Fly fra Virgin Australia parkeret i Brisbane Airport. (Foto: Brisbane Airport Corporation)

IATA: Det begyndende opsving er aflyst

Genstarten af luftfarten bremses på ny af rejserestriktioner, siger flyselskabernes internationale sammenslutning. IATA kræver fælles regler for coronatest af flypassagerer før afrejse.

Genopretningen af luftfarten efter den første bølge af coronapandemien går langsommere, end flyselskabernes internationale sammenslutning IATA tidligere forventede.

Det fremgår af IATA’s nye trafikprognose, som blandt andet afspejler en dyster afslutning på sommerens rejsesæson på den nordlige halvkugle. IATA forventer nu, at flytrafikken i hele 2020 vil være faldet 66 procent i forhold til 2019. IATA’s tidligere skøn forudså et fald på 63 procent i år.

IATA’s seneste prognose baserer sig blandt andet på trafiktallene for august, hvor flyselskabernes indtægter for passagerkilometer (RPK) faldt over 75 procent i forhold til august 2019. Det var kun en lille forbedring sammenlignet juli, hvor der var et fald på 79,5 procent.

Den procentvise RPK-nedgang var størst i Mellemøsten (91 procent), Afrika (87 procent) og Latinamerika (83 procent), mens nedgangen i Nordamerika var 78 procent, i Europa 73 procent og i Asien-Stillehavsregionen 69 procent.

Større fald i indtægter end tidligere forventet
Det begyndende opsving i antallet af flypassagerer henover sommeren stoppede i midten af ​​august, da der igen begyndte at blive indført forskellige rejserestriktioner i lyset af nye COVID-19-udbrud på en række markeder, noterer IATA.

”De fremadrettede bookinger for flyrejser i fjerde kvartal viser, at opsvinget siden lavpunktet i april fortsat vil blive svækket,” skriver IATA.

Mens organisationen tidligere forventede, at den globale nedgang i RPK’erne ville være reduceret til et fald på 55 procent i december, forventer IATA nu en meget langsommere forbedring med et forventet fald i december på 68 procent i forhold til samme måned året før.

En katastrofal august
”Den katastrofale trafikpræstation i august understreger branchens værste sommersæson nogensinde. Det internationale opsving i efterspørgslen eksisterer næsten ikke, og hjemmemarkederne i Australien og Japan er faktisk i tilbagegang i lyset af nye udbrud og rejsebegrænsninger,” siger Alexandre de Juniac, IATA’s generaldirektør.

Den travle sommersæson på den nordlige halvkugle er normalt med til at ”polstre” flyselskaberne til de mere magre efterårs- og vintermåneder, men det er ikke tilfældet i år, advarer IATA.

Brug for at åbne grænser
”Med fraværet af yderligere statslige hjælpeforanstaltninger og manglende genåbning af grænserne forsvinder hundredtusinder af job i luftfarten. Men det er ikke kun flyselskaber og job inden for luftfarten, der er i fare. Globalt er ti millioner af arbejdspladser afhængige af luftfart,” siger Alexandre de Juniac.

”Hvis grænserne ikke åbner igen, vil disse menneskers levebrød være i alvorlig fare. Vi har brug for et internationalt aftalt regime med COVID-19-test før flyafgange for at give regeringer tillid til at genåbne grænser og passagerer tillid til at rejse med fly igen,” fastslår IATA’s generaldirektør.

 

Relaterede artikler:

IATA: Grænserne bør genåbnes

IATA: Flypassagerer bekymrede for coronasmitte

IATA: Karantæneregler forsinker genstart af luftfart