Elektronisk pas- og immigrationskontrol i Københavns Lufthavn. (Foto: Jasper Carlberg)

IATA: Karantæneregler forsinker genstart af luftfart

Temperaturkontrol i lufthavne og sundhedserklæringer skal erstatte karantæne for ankommende flypassagerer, mener flyselskabernes internationale organisation IATA.

Luftfarten verden over gør klar til gradvist at genoptage ruter og øge antallet af flyvninger i de kommende måneder. En række lande har imidlertid fortsat krav om, at passagerer, der ankommer fra udlandet, skal i karantæne – typisk i to uger.

Disse regler vil forsinke genstarten af luftfarten, mener flyselskabernes internationale organisation IATA, som kraftigt opfordrer regeringerne til at finde alternativer til karantæneregler som led i restriktionerne i kølvandet på coronapandemien.

”Selv under de bedste omstændigheder vil denne krise koste mange job og forhindre mange års økonomisk vækst stimuleret af luftfart. For at beskytte luftfartens evne til at være en katalysator for det økonomiske opsving må vi ikke forværre denne prognose ved at gøre rejser umulige med karantæneforanstaltninger,” siger IATA’s generalsekretær Alexandre de Juniac.

86 procent frygter at komme i karantæne
En IATA-undersøgelse i april blandt flypassagerer i den seneste tid viste, at 86 procent af passagererne var bekymrede for at blive sat i karantæne under rejsen. 69 procent af passagererne ville overveje ikke at rejse, hvis det involverede en 14-dages karantæneperiode.

”Vi har brug for en løsning til sikker rejse, der løser to udfordringer. Det skal give passagererne tillid til at rejse sikkert og uden unødigt besvær. Og det må give regeringerne tillid til, at de er beskyttet mod at importere virussen,” siger Alexandre de Juniac.

Frem for karantæneforanstaltninger foreslår IATA en række midlertidige foranstaltninger, indtil der findes en vaccine, immunitetspas eller muligheden for næsten øjeblikkelige COVID-19-test i større skala.

Andre tiltag vil være effektive
IATA forslår, at man hindrer passagerer, som har symptomer på sygdom, i at rejse ved hjælp af temperaturkontrol og andre tiltag i lufthavnene. Samtidig mener IATA, at risikoen for smittebærende rejsende uden symptomer skal håndteres gennem robuste systemer i de enkelte lande med sundhedserklæringer og smitteopsporing.

Ifølge IATA er kombinationen af ​​disse foranstaltninger tilstrækkeligt til at håndtere risiciene, hvis de implementeres godt på globalt plan.

”Vores højeste prioritet er at genstarte denne branche sikkert. Vi foreslår en række foranstaltninger, som ifølge vores mening vil give regeringerne tillid til at åbne deres grænser igen,” siger Alexandre de Juniac.

 

Relaterede artikler:

CPH efterlyser internationale retningslinjer

EU: Alle passagerer skal bære ansigtsmaske

Emirates introducerer lyntest for COVID-19