Første SAS-udenrigsrute i næsten 14 år

Når Boeing 737-800 flyet fra Oslo med rutenummer SK1451 i dag kl. 13.00 lander i Billund Lufthavn, markerer det, at SAS vender tilbage med udenrigstrafik fra den vestdanske internationale lufthavn. Det er næsten 14 år siden, at SAS sidst havde udenrigsruter fra Billund.

Den 3. januar 1999 ophørte SAS på ruten mellem Billund og Frankfurt. En beslutning, der var taget som led i en samlet aftale med Maersk Air og sidenhen førte til den såkaldte kartelsag, hvor SAS og Maersk Air af EU-kommissionen blev idømt kæmpebøder.

I dag er der således gået præcis 13 år og otte måneder siden, at SAS sidst fløj udenrigsrutetrafik fra Billund Lufthavn. Men når SK1451 i dag lidt før klokken 13.00 sætter landingshjulene på banen, er SAS atter tilbage med en udenrigsrutei Danmarks næststørste lufthavn.

Der flyves alle ugens dage undtaget lørdag på ruten. Der er tale om en middagsrotation med et 120-sæders Boeing 737-600 fly fra basen i Oslo-Gardermoen. På søndage flyves dog på en aftenrotation. På premiereflyvningen har SAS dog valgt at indsætte et Boeing 737-800 fly med plads til 186 passagerer.

“Vi har planlagt flytiderne efter det behov, som fritidsrejsende har. Men vi oplever også interesse fra forretningsrejsende, som enten skal direkte til Oslo eller videre ud til andre destinationer i Norge,“ siger Per Møller Jensen, der er Vice President for Brand. Marketing & EuroBonus hos SAS.

Konkurrence på ruten
Da Cimber Sterling gik konkurs i begyndelsen af maj måned, udbød selskabet 23 ugentlige afgange på ruten, mens SAS således flyver seks gange om ugen, men med større fly.

Men SAS kan se frem til konkurrence på ruten til Oslo. Sun-Air flyver i samarbejde med British Airways11 gange om ugen fra Billund til Oslo med en morgen og eftermiddagsafgang, mens Norwegian hidtil har lukket og slukket med seneste afgang kl. 21.30 om aftenen seks gange om ugen.

Ifølge SAS vil Legolandi Billund være et stort trækplaster for norske rejsende, som det også har været tilfældetfor Norwegian i den tid, at de norske lavprisflyselskab harbefløjet ruten.

At der er glæde over at SAS vender tilbage til Billund Lufthavn, blev synligt for nylig, da SAS fik en miniaturemodel af et Boeing 737-fly i skala 1:25 til at cirkulere på den 520m2 store model af Billund Lufthavn i forlystelsesparken.

Foto: Leif Tuxen

Læs også:

Norwegian: Vi flytter os ikke