Afgangshallen i Billund Lufthavn. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Første skridt mod fire millioner passagerer

Med en passagerfremgang på 7,5 procent i januar har Billund Lufthavn taget det første skridt mod fire millioner passagerer gennem lufthavnen i 2020.

I 2019 sætte Billund Lufthavn ny passagerekord med 3.718.875 rejsende, og lufthavnens ledelse har allerede proklameret, at målet for 2020 er fire millioner passagerer.

Det vil kræve en gennemsnitlig månedlig vækst på 7,56 procent for at komme i mål, og efter den første af årets 12 måneder er lufthavnen meget tæt på dette.

I januar rejste 235-360 passagerer passagerer således gennem terminalen i Billund, og det var 16.327 flere end samme måned sidste år, hvilket repræsenterer en vækst på 7,45 procent. Der manglede derfor blot 232 passagerer for at vækstmålet blev indfriet. Men det er der yderligere 11 måneder til at reparere på.

Fremgang i regionale ruter
Ifølge lufthavnen er det de regionale ruter, der trækker væksten, som det også var tilfældet i hele 2019. I januar var væksten på over 20 procent i dette segment. Derimod er flytrafikken til og fra netværkslufthavnene på mere eller mindre samme niveau som samme måned året før.

“Det er glædeligt at se tilbage på et år med masser af nye ruter. Men det bedste ved det er at se, at det går godt for dem. Dublin, Krakow og Gdansk er blandt andre utroligt populære destinationer,” siger Billund Lufthavns administrerede direktør Jan Hessellund.

Umiddelbart før jul kunne Ryanair-datterselskabet Lauda åbne en rute fra Wien til Billund, og dermed kom der konkurrence til Wizz Air, der 13 måneder forinden var begyndt at flyve på samme rute. Det er dermed en af de få ruter i den vestdanske lufthavn, hvor der er to operatører på samme ruter, men det er tilsyneladende ikke gået ud over passagertallet.

“Det har åbenlyst fordoblet afgangene. Men det har også fordoblet passagererne, hvilket jo er fantastisk,” lyder det fra lufthavnsdirektøren.

Øget ferietrafik
Vejret i januar afveg ikke så meget fra de foregående måneder og var sammen med resten det meste af december lige til en filmtitel, der sagtens kunne hedde “Fifty days of grey”.

Denne vejrtype får typisk danskerne til at søge mod soldestinationerne sydpå eller mod frostklart vejr på skidestinationerne. Sådan var det også i januar, hvor Billund Lufthavn kunne registrere en fremgang på fem procent til lufthavnens feriedestinationer.

“Malaga og Malta er populære rejsedestinationer for danskerne her i vinterperioden, som vækster særligt meget. Det kan med stor sandsynlighed skyldes vejret i Danmark. Derudover er der også godt gang i skiferierne, hvoriblandt Norwegians direkte rute til Salzburg er blandt favoritterne,” forklarer Jan Hessellund.

Udsigt til et stort sommertrafikprogram
Mens der stadig er to måneder tilbage af vintertrafikprogrammet, kan Billund Lufthavn allerede nu se frem til sommertrafikprogrammet. Udover en ny Wizz Air-rute til Sofia har Norwegian netop bekræftet, at selskabet udvider programmet i den kommende sommer.

Rutetrafikken vil være bygget op om fire ugentlige afgange til Málaga, to til Palma de Mallorca, to til Barcelona samt en til Alicante. Oslo-ruten er blevet udvidet med en ekstra ugentlig frekvens om lørdagen, så der bliver daglig betjening i sommerhalvåret. og to nye ruter til Bergen og Stavanger med hver to ugentlige afgange er også blevet tilføjet.

Norwegians charterprogram, der primært er i samarbejde med Bravo Tours, omfatter to ugentlige flyvninger til Chania på Vestkreta, en ugentligt flyvning til henholdsvis Kos, Rhodos og Zakynthos samt en ugentlig charteroperation til Palma de Mallorca, der også betjenes på rutebasis. Endelig er der genvalg til Ponta Delgada på Azorerne, men i 2020 er hele flyet chartret af Bravo Tours i modsætning til sidste år, hvor der også var sæder til rådighed i åbent salg.

 

Relaterede artikler:

Billund får direkte flyforbindelse til Sofia

Billund Lufthavn: Tror på oversøisk rute i 2020

Fordobling i Billund fra 2000 til 2019