Sikkerhedskontrollen med de nye CT-scannere i Amsterdam Schiphol. Foto: Amsterdam Schiphol

Første større lufthavn indfører CT-scannere

Amsterdam Schiphol har som den første større lufthavn indført CT-scannere i sikkerhedskontrollen. Det betyder, at de rejsende kan lade elektronik og væsker blive i håndbagagen.

Det har altid været en fast del af flyrejsen at tage væsker og elektronik som tablets og computere ud af håndbagagen i sikkerhedskontrollen. Men dette behøver flypassagererne ikke længere i Hollands største lufthavn.

Amsterdam Schiphol har nemlig introduceret CT-scannere i sikkerhedskontrollen i Departures 1, hvilket sikrer et helt nyt niveau af sikkerhed. Lufthavnen har de seneste år arbejdet hårdt for at udskifte de ældre røntgenmaskiner. Og nu er Departures 1 klar til sommeren 2021 med 21 spor med CT-scannere i sikkerhedskontrollen.

”Dette er første gang i verden. Gode nyheder for passagererne, fordi de ikke længere er forpligtede til at tage deres væsker og elektronik ud af deres tasker, når de går gennem sikkerhedskontrollen. Det er også godt for sikkerhedspersonalet. CT-scanningen giver dem mulighed for at kontrollere bagagen på deres skærm i 3D og endda dreje det 360 grader,” siger Hedzer Komduur, direktør for sikkerhed og miljø i Royal Schiphol Group.

En af verdens mest avancerede sikkerhedskontroller
De 21 spor i Departures 1 vil sammen med 14 spor i Departures 2 nu udgøre en af verdens største sikkerhedskontroller udstyret med avanceret teknologi. Og dermed sikre den største effektivitet på denne del af flyrejsen.

De rejsende anbefales stadig at pakke væsker i den indcheckede bagage og kun medbringe flasker/beholdere med op til 100 milliliter i en genlukkelig og gennemsigtig pose i håndbagagen.

Flasker/beholdere på over 100 milliliter er kun tilladt, hvis de bliver godkendt af CT-scanningen og af en medarbejder i sikkerhedskontrollen. Amsterdam Schiphol påpeger, at restriktioner for væsker i håndbagage stadig gælder i de fleste andre lufthavne, og derfor skal de rejsende være opmærksom på, hvad der medbringes gennem sikkerhedskontrollen.

Aalborg Lufthavn har også opgraderet
Opgraderingen til CT-scannere i Amsterdam Schiphol hører under den såkaldte EU Security Standard C3, hvor det altså er tilladt at lade både væsker og elektronik blive i håndbagagen i sikkerhedskontrollen. Det er den ypperste standard at opnå.

EU Security Standard C2 er velkendt i Danmark – eller nærmere præcis i Aalborg Lufthavn. I 2018 opgraderede den nordjyske lufthavn røntgenmaskinerne i sikkerhedskontrollen, hvorved der blev opnået sikkerhedsstandarden C2.

Det betyder, at passagererne ikke længere behøver at tage elektronik ud af håndbagagen. Væskerne skal dog stadig tages ud, hvilket adskiller sig fra sikkerhedsstandarden C3, hvor alt altså kan blive i bagagen. Aalborg Lufthavn var den første i Danmark til at implementere C2-standarden.

 

Relaterede artikler:

Aalborg Lufthavn gør sikkerhedstjekket lettere

Dansk virksomhed har skabt succes i Schiphol

Priser for sikkerhedskontrol varierer