Forsinket indvielse af terminaludvidelse i Billund

Selvom den allerede blev taget i brug i efterårsferien, har Billund Lufthavn først nu fået indviet den nye grænsekontrol, der skal lette politiets arbejde og gøre det muligt at rumme mere trafik.

Den officielle indvielse blev en kende forsinket i forhold til, hvordan den slags sædvanligvis afvikles. Det var nemlig først onsdag i denne uge, at Billund Lufthavn og Sydøstjyllands Politi fik markeret, at lufthavnsterminalen er blevet udvidet med en ny grænsekontrol.

Det til trods for at området har været benyttet som en del af den daglige drift i den vestdanske lufthavn siden efterårsferien sidste år, hvor byggeriet var tilendebragt efter, at det havde været i gang siden foråret 2022.

Den nye grænsekontrol repræsenterer en udvidelse af terminalbygning på omkring 2.000 kvadratmeter, og den er tiltænkt som et middel til at højne passageroplevelsen i de perioder, hvor der er særligt travlt, lyder det fra lufthavnen.

Giver plads til mere trafik
Ifølge Jan Hessellund, der er administrerende direktør i Billund Lufthavn, har den nye grænsekontrol allerede stået sin prøve, og fra lufthavnens side er man tilfreds med resultatet.

”Vi må erkende, at den har løftet passageroplevelsen for rejsende i Billund Lufthavn, der rejser til og fra non-Schengen,” siger direktøren, der samtidig påpeger, at udvidelsen ligeledes vil spille en rolle i de vækstambitioner, man har i landets næststørste lufthavn i kølvandet på COVID-19-pandemien.

”Billund Lufthavn kom tilbage på samme passagertal i 2022, som vi havde i 2019. Vi er nu tilbage på sporet, hvor vi skal vækste til syv millioner passagerer, og denne terminaludvidelse gør det muligt også at rumme mere trafik uden for EU og Schengen.”

Letter ordensmagtens arbejde
Den nye grænsekontrol omfatter seks bokse, hvor politiet fortsat kan tjekke pas, og derudover er der seks selvbetjeningsløsninger til passagererne samt en række såkaldte self service-kiosker, der vil blive taget i brug, når det nye IT-grænsekontrolsystem kaldet Entry/Exit System (EES) skal benyttes på et endnu ukendt tidspunkt i fremtiden.

Politidirektør Jørgen Abrahamsen hæfter sig blandt andet ved, at de nye pasbokse er større, lysere og bedre indrettede i forhold til det arbejde, som politiets ansatte udfører i lufthavnen.

”Vi sætter også stor pris på, at kapaciteten er blevet øget, så de rejsende kan få en kortere ventetid ved ind- og udrejse.”

”Jeg vil også fremhæve, at vi nu har et non-Schengenområde til afviste tredjelandsborgere. Det vil sige et område, hvor en tredjelandsborger, som ikke lovligt må indrejse i Schengen, kan opholde sig indtil det er muligt at komme retur. Det er en lettelse i politiets arbejde,” slår politidirektøren fast.


Relaterede artikler:

Travl vinterferie i Billund Lufthavn

Tæt på største år i Billund Lufthavn nogensinde

Billund tilbyder fremover grønt flybrændstof