Fortsat imponerende vækst – men indtjening presset

Norwegian fortsætter væksten med rekordhastighed. I februar transporterede selskabet 25 % flere passagerer end i samme måned året før. Indtjeningen er dog under pres p.g.a. ekstremt lave priser.

Lavprisflyselskabernes forretningsmodel er baseret på vækst – konstant vækst. Dette lever Norwegian fuldt ud op til med 25 % flere passagerer ombord på selskabets fly i februar måned. Knapt 835.000 passagerer var ombord på Norwegian-flyene i sidste måned mod ca. 670.000 året før. En imponerende stigning på ikke mindre end 165.000 passager.

De to største europæiske lavprisflyselskaber Ryanair og easyJet kunne i februar præsentere stigninger i passagertallet på henholdsvis 6 % og 12 %. Men disse rammer sprænger Norwegian.

“Vi er meget tilfredse med passagervæksten i februar, især når dette ellers er en sæsonmæssig svag måned. Vi indfaser nu løbende flere og flere af vores nye Boeing 737-800 fly med større kapacitet, hvilket reducerer vores omkostninger og dermed billetpriserne. Denne uge får vi to helt nye Boeing 737-800 fly direkte fra fabrikken i Seattle. Disse kommer i brug om få dage. Yderligere tre helt nye fly leveres i løbet af de næste fire uge,“ udtaleradministrerende direktør Bjørn Kjos i forbindelse med offentliggørelse af trafiktallene.

Men den hastige vækst til lavpriser smitter af på selskabets “yield“, der er udtryk for den gennemsnitlige indtægt pr. passagerkilometer. Her er der et fald på 16 % i februar – lidt mindre end januar, der var nede med 21 %.

Hvis Norwegian er i stand til at styre indtægtsstrømmen gennem “ancillary revenues“ – altså indtægter fra passagerer, der ikke er relateret til billetprisen, vil passagervæksten smitte positivt af. Men det er nok tvivlsomt, om den kan opveje den kraftige nedgang i billetindtægter, hvorfor det må formodes at indtjeningen i Norwegian kommer under stigende pres.

—–

Fototekst: Norweigans administrerende direktør Bjørn Kjos fra et af de utallige pressemøder på dansk grund. Her fra Aalborg Lufthavn.