Foto: Börkur Sigurbjörnsson

Frygtet islandsk vulkan kan komme i udbrud

Der er atter øget seismisk aktivitet i vulkanen Hekla, og en islandsk professor i geofysik opfordrer luftfarten til at lægge flyruterne over vulkanen om.

Vulkanen Hekla er en af de farligste på Island, da det er en vulkantype, der pludselig kan gå i et eksplosionsagtigt udbrud, der kan sende aske og lavarester op i luften i mere end 15 kilometers højde. Derfor udgør den en potential fare for flytrafikken.

En islandsk professor i geofysisk, Páll Einarsson, er gennem den seneste uge blevet citeret i internationale medier for en forudsigelse om, at Hekla kan gå i udbrud, hvert øjeblik det skal være. Ifølge professoren viser målinger fra vulkanens indre, at trykket i øjeblikket er højere end ved de to tidligere udbrud i henholdsvis 2000 og 1991. Siden 1970 har vulkanen været i udbrud omkring hvert tiende år, og det er nu 16 år siden seneste udbrud.

“Hekla er en farlig vulkan. Vi kan muligvis gå en katastrofe i møde, når det næste udbrud kommer, hvis vi ikke er forsigtige,” siger Páll Einarsson til det islandske medie visir.is. “Hekla kan komme i udbrud, hvert øjeblik, det skal være.”

Páll Einarsson, der er beskæftiget på Islands Universitet, advarer turister om at lade være med at rejse til vulkanområdet, for ifølge ham kan udbruddet ske lige pludseligt, og med så kort varsel som en halv time.

Kan udgøre fare for flytrafikken
Skulle Hekla komme i udbrud forventes den ikke at komme til at genere den europæiske flytrafik i samme grad, som det var tilfældet med udbruddet i Eyjafjallajökull i 2010, hvor omkring 100.000 europæiske flyvninger måtte aflyses fra den 14. til 25. april.

Men til gengæld udgør vulkanen en konstant fare for de mange passagerfly, der hver dag passerer over vulkanen i en højde på 30.000 fod (9.100 meter, red.) eller derover.

“Der er hver dag 25 til 30 passagerfly, der overflyver Hekla. Det udgør en risiko, som vi bør tage seriøst,” mener Páll Einarsson.

Da Hekla gik i udbrud den 17. august 1980 havde et passagerfly netop overfløjet vulkanen omkring 25-30 sekunder før aske og lavarester blev skudt i vejret og nåede op i flyvehøjden. Derfor har professoren flere gange skrevet til de islandske transportmyndigheder og foreslået dem, at ændre ruteføringen for de transatlantiske fly. “Der er ingen grund til at tage unødige risici,” mener Einarsson.

Islands meteorologer fra Icelandic Met Office har en nødplan klar. Hvis Hekla kommer i udbrud skal der i løbet af 10 til 15 minutter etableres en no-fly zone i en radius af 60 nautiske mil (111 kilometer, red.) fra vulkanen.

FAKTA

Følg Hekla live på webcam

 

Relaterede artikler:

To vulkanadvarsler på Island

Jordskælv under islandsk vulkan

Fare for nyt vulkanudbrud på Island

Islandsk vulkan skaber flyaflysninger i København

EasyJet forbereder sig på Katla-vulkanudbrud