Gebyrindtægter er fordoblet

I løbet af de sidste tre år er flyselskabernes gebyrindtægter fra tillægsydelser fordoblet. Nogle selskaber tjener over 300 kroner per rejsende.

Kampen om passagerne har gjort prisen på flybilletter ekstrem lav, og flyselskaberne har måttet ty til nye indtægtsformer. Især lavprisselskaberne har ført an, når det gælder de såkaldte ”ancillary revenues” (supplerende indtægter red.), men nu begynder netværksselskaberne i høj grad også at følge efter.

Ancillary revenues hentes fra salget af tillægsydelser, såsom bagage, sædevalg, mad, inflight entertainment og adgang til lounges. Et større eller mindre gebyr for hver eneste service er med til at øge flyselskabernes indtægt. En netop offentliggjort rapport fra analysefirmaet Idea Works Company viser, at flyselskabernes indtægter fra tillægsydelser er næsten fordoblet i løbet af de sidste tre år.

I alt har 53 flyselskaber bidraget med data til Idea Works’ opgørelse for 2012. Selskaberne fordeler sig på både lavprisselskaber og netværksselskaber, som i gennemsnit havde en indtægt fra tillægsydelser på 2,9 mia. danske kroner, hvilket er 1,3 mia. mere end i 2009.

Tillægsydelserne er blevet en nødvendighed
I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten fortæller direktør for Idea Works Company, Jay Sorensen, at de mest aggressive flyselskaber let henter mere end 20 procent af deres supplerende indtægter fra salget af mad ombord.

Den internationale krise, som flyselskaberne verden over prøver at komme ud af, har gjort salget af tillægsydelser til en brændende nødvendighed, for at skabe plus på bundlinjerne.

Selv netværksselskaberne, som førhen ofte har solgt billetterne all inclusive, må efterhånden hente større og større andele af deres indtægter fra salget af tillægsydelser. Eksempelvis har KLM og Air France sidste år indført betaling for bagage på deres billigste økonomiklasse-billetter.

Ryanair udenfor top ti
Det er dog de amerikanske flyselskaber, United, Delta og American, som henter absolut flest penge hjem fra salget af tillægsydelser. De tre selskaber tjener henholdsvis 30, 14 og 10 mia. danske kroner alene på den konto. Ifølge Idea Works Company er det især brændstofpriserne, som har fået flyselskaberne til at tænke nyt og skabe nye indtægtsmekanismer.

Fordeles indtægterne ud på antallet af passagerer er det dog australske Qantas Airways, som har den største profit fra tillægsydelserne. Selskabet henter, hvad der svarer til 317 danske kroner per passager. Det er dog ikke fra bagage, sædevalg og lignende tillægsydelser, at australierne spinder sin profit. Det er i stedet Qantas’ frequent flyer-program, hvor salget af kombinerede kredit- og bonuskort har skabt store indtægter.

Selvom det irske lavprisselskab, Ryanair, ofte har fået kritik for at flå sine rejsende for penge på netop tillægsydelserne, finder man ikke irerne på top ti listen over flyselskabernes indtægter per rejsende i Idea Works’ rapport. Dette til trods for, at selskabet henter over en femtedel af alle dets indtægter fra salget af tillægsydelser. Det svarer til, at hver eneste rejsende med Ryanair har købt tillægsydelser for godt 13 euro, svarende til 100 danske kroner mod Qantas’ 317 kroner per rejsende.