Grønlandsk valg rammer luftfartsprojekt

Udskrivelsen af valg i Grønland betyder, at Greenland Express skal vente adskillige måneder på at få at vide, om selvstyret vil tillade, at Air Greenland får konkurrence.

Til et møde torsdag formiddag i sidste uge havde den grønlandske regering et punkt på dagsordenen om hvorvidt selskabet Greenland Express skulle have lov til at drive ruteflyvning til og fra Grønland i konkurrence med Air Greenland, som selvstyret selv ejer.

Men da landsstyreformand Kuupik Kleist havde planer om at udskrive valg om eftermiddagen, blev beslutningen udsat. Dermed kan der gå adskillige måneder inden Greenland Express får besked om hvorvidt de kan få lov at drive luftfartsselskab på Grønland eller ej.

Der er valg i Grønland den 12. marts. Derefter skal en ny regering dannes og indsættes, og i slutningen af marts er det påske. Kontorchef Lene Riis fra det grønlandske selvstyres departement for boliger, infrastruktur og trafik vurderer, at regeringen tidligst vil behandle sagen på et nyt møde til april.

Den grønlandske regerings udsættelse af beslutningen vækker frustration hos Greenland Express’ initiativtager, der mener at beslutningen ikke kun handler om valgudskrivelse.

Vi ser udsættelsen som et tegn på at Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.) ikke har villet frigive monopolet fra Air Greenland, på trods af at Greenland Express har arbejdet for at fremme muligheden for at Grønlændere i Danmark og i Grønland og ikke mindst turister kan rejse billigere,” siger Gert Brask, der er initiativtager til Greenland Express.

Med internationale investorer i ryggen er det Greenland Express’ plan at drive fast ruteflyvning mellem Grønland og destinationer i Danmark og Nordeuropa med Airbus A320-fly. Gert Brask understreger, at Greenland Express agter at gå i luften så snart Selvstyret giver grønt lys.

Læs også:

Skepsis over for nyt grønlandsk flyselskab