Hårde straffe til påvirkede piloter

To piloter fra airBaltic fik hårde fængselsstraffe for at have været alkoholpåvirkede før flyvning fra Oslo.

En lettisk flykaptajn kommer sandsynligvis til at tilbringe ikke mindre end 10 måneder i et norsk fængsel. Her kan han sidde og spekulere over, hvorfor pokker han drak spiritus få timer før, han og den øvrige besætning på et fly fra airBaltic skulle flyve charterrejsende fra Oslo til Kreta med 109 passagerer den 8. august i år. 10 måneders ubetinget fængsel er nemlig den straf, som en domstol i Norge har tildelt kaptajnen.

Sammen med en styrmand og to kabineansatte blev kaptajnen anholdt i Oslo Gardermoen-lufthavnen tidligt om morgenen lige inden flyets afgang. Receptionisten fra det hotel hvor besætningen havde boet, mistænkte dem for at være alkoholpåvirket. Da norsk politi 30 minutter før flyets planlagte afgang kl. 05.45 anholdte de fire besætningsmedlemmer ombord på flyet, så viste det sig, at mistanken var god nok. Kaptajnen havde en promille på 0,54 og styrmanden havde en promille på 1,35.

I denne uge faldt der dom i sagen. Styrmanden fik seks måneders fængsel, men ankede med det samme afgørelsen. De to kabineansatte fik 45 og 60 dages fængsel. Et tredje kabinebesætningsmedlem var ikke spirituspåvirket og blev ikke anholdt.

Opfyldt sit ansvar
Kaptajnen var tiltalt for brud på luftfartsloven, fordi han var beruset, mens han forsøgte at gøre tjeneste på et fly. Han var også tiltalt for at have drukket alkohol mindre end otte timer før han skulle flyve og for ikke at have opfyldt sit ansvar som kaptajn. Det var nemlig hans ansvar, at besætningen var klar til at flyve og ikke mødte berusede op på arbejdet.

Kaptajnen havde erkendt det første, men nægtede sig skyldig i de to andre tiltaler.

Anklagemyndigheden havde krævet et års fængsel til kaptajnen, mens hans forsvarer mente, at straffen højest burde være 3-4 måneders fængsel.