Hele Norge taler om ‘Kjosfast’

Ordet ‘Kjosfast’ er blevet et nyt norsk begreb, der dækker Norwegians flyforsinkelser. En Facebook-side med op imod 500 fans har et bud på, hvad Kjosfast betyder.

I løbet af i dag vil Boeing Commercial Aircraft på et pressemøde i Oslo redegøre for de mange problemer med 787-8 Dreamliner-flyet samt hvilke tiltag, der er igangsat for at forbedre driftsstabiliteten.

Dermed er de norske mediers blik for en stund rettet mod den amerikanske flyproducent og væk fra Norwegian. Det norske lavprisflyselskab og dets koncernchef Bjørn Kjos har ellers konstant været i mediernes søgelys siden et egentligt sammenbrud i langdistancetrafikken fandt sted lige op til jul og senere til nytår.

Kjos har siden børsnoteringen af Norwegian i slutningen af 2003 været synonym med succes. Men det image har på det seneste været svært at fastholde, når utallige forsinkelser og aflysninger har ramt Norwegians langdistanceruter med Dreamliner-flyene.

Derfor er der i Norge opstået et begreb kaldet “Kjosfast“, der dækker over, at man som passager er strandet på en flyvning med flyselskabet, der har Bjørn Kjos som koncernchef og majoritetsaktionær.

Facebook-initiativ
Udover mediernes flittige brug af begrebet Kjos er der også oprettet en Facebook-side under navnet. Har har op omod 500 indtil videre tilmeldt sig. “Dette er en side for dem, som har været Kjosfast. Opdater dine oplevelser, billeder eller nyttig information for andre Kjosfaste,“ hedder det om Facebook-siden.

Som en vejledning til betydningen af ordet Kjosfast skriver Facebook-sidens bagmænd;

Kjos – substantiv. -en, -er, ene. Person som forsinker andre, f.eks. flyt dig, din kjos.
Kjose – forsinke eller tilstoppe (når det forsinker udledning); f.eks. det kjoser til i trafikken.
Kjosfast – adjektiv. Strandet p.g.a. en kjos; forsinket på ubestemt tid ved flyrejse med Norwegian; f.eks. jeg er fortsat Kjosfast.

Det er således en del humor og drilleri bag det begreb, der gennem det meste af januar måned har været på mange nordmænds læber og har fyldt godt i mediedækningen. Humoren kommer sig endegyldigt til udtryk i udkastet til en t-shirt, som er afbilledet på Kjosfast-siden på Facebook. Billedet viser en rød t-shirt med portrættet af Bjørn Kjos på fronten og sloganet “Jeg har været Kjosfast“ på ryggen udført som en variant af Norwegian-logoet.