Hollændere bejler til CPH

Tre hollandske lufthavne har ruter til Københavns Lufthavn som et af deres største ønsker. En af dem har dog allerede en rute.

I Københavns Lufthavn drømmer man om at få ruter til adskillige lufthavne verden over. Andre lufthavne drømmer omvendt om at få flyforbindelse til København, som qua SAS’ trafikknudepunkt er en attraktiv lufthavn for især mindre nordeuropæiske regionale lufthavne.

Tre af de lufthavne, der har København med i sine nat- og dagdrømme, er de tre hollandske lufthavne i Rotterdam, Eindhoven og Groningen. Det fremgår at The Route Shop, som er en form for ”datingside” for lufthavne og flyselskaber. Her lægger lufthavne data ind om uservicerede ruter med data om passagerpotentiale på de enkelte ruter.

Eindhoven vurderer, at der er et potentiale på 87.000 årlige passagerer på en rute til København fra byen i det sydlige Holland. Ruten har det bedste potentiale til at blive en port for hollandsk erhvervsliv til Skandinavien. Og Eindhoven Lufthavn foreslår helt konkret, at ruten opereres to gange dagligt med feeder-fly i mellemstørrelse. Det kunne formentlig være 48-sæders ATR42-fly eller lignende. Det skriver lufthavnen selv på The Route Shop. Lufthavnen burde måske lige tjekke sit rutenet, for lufthavnen har faktisk allerede i dag en rute til København. Transavia flyver nemlig tre gange om ugen på ruten.

Lufthavnen er Hollands næststørste lufthavn med 3,4 millioner passagerer sidste år. Nummer et var naturligvis Amsterdam Schiphol med sine over 52 mio. passagerer. Ryanair, Wizz Air og Transavia er de store operatører fra lufthavnen.

Fast rute til London
I Groningen peger man på, at en rute med to daglige afgange kunne feede passagerer ind til SAS’ netværk. Og lufthavnen vurderer, at der er et årligt passagerpotentiale på 40.500 passagerer. Groningen Lufthavn havde omkring 200.000 passagerer i 2013 og en række ruter med blandt andet Transavia, Wizz Air og Ryanair til Sydeuropa. Desuden har Flybe en fast rute fra London Southend.

Havnebyen Rotterdam har en lille lufthavn, der ligger midt mellem Rotterdam og den hollandske regeringsby Haag. Den håndterede 1,5 mio. passagerer sidste år og har ruter med Lufthansa og British Airways til München og London. Turkish Airlines flyver til Istanbul og det hollandske lavprisselskab Transavia har en lang række ruter fra Rotterdam.