Hver fjerde udenrigspassager forsvundet i Aalborg

Fraværet af Lufthansa i Aalborg Lufthavn slår for alvor igennem. I august var der 23,5 procent færre udenrigspassagerer i forhold til samme måned sidste år.

“En august som forventet,” konstaterer Aalborg Lufthavn i kommentarerne til august måneds trafiktal. Samlet rejste 129.663 passagerer gennem den nordjyske lufthavn mod 133.831 i samme måned året før. Det svarer til en tilbagegang på 3,1 procent.

Årsagen til den samlede tilbagegang skal primært findes i udenrigstrafikken. Her har lufthavnen haft en passagerreduktion på 23,6 procent, hvilket betyder at hver fjerde udenrigspassager er forsvundet i lufthavnens statistikker. Det er stadig nedskæringen af Lufthansa-ruten til Frankfurt, der sætter sine spor, mens rutelukninger til Riga, Stockholm og Stavanger også spiller en rolle.

“Vi har sagt det før, men det er altså stadig Lufthansas kraftige reducering, der spiller ind på nedgangen i udenrigstrafikken. Til gengæld kan vi se, at et selskab som Norwegian er gået knap 10 procent frem på de spanske destinationer. Norwegian har jo netop også meddelt, at der flyves direkte til Alicante i vintersæsonen, og at de indsætter en ekstra ugentligt afgang til Malaga på grund af stor efterspørgsel,” siger administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn i en kommentar til tallene.

Samlet mistede Aalborg Lufthavn 8.944 udenrigsrutepassagerer, da passagererne i dette segment blev reduceret fra 37.948 til blot 29.004. Selv i 2013 var der flere udenrigspassager i august måned.

Det er dog ikke alene Lufthansa, der repræsenterer tilbagegangen.  Tal fra Trafikstyrelsen viser, at Lufthansa i august sidste år fløj 6.910 passagerer frem og tilbage på ruten mellem Aalborg og Frankfurt, ligesom airBaltic leverede 708 passagerer på Riga-ruten. I alt 659 passagerer rejste med SAS på ruten til Stockholm, mens 109 passagerer rejste med Sun-Air på Stavanger-ruten. Sidstnævnte tre ruter er sidenhen blevet lukket. Samlet repræsenterer Lufthansa (Frankfurt), airBaltic (Riga), SAS (Stockholm) og Sun-Air (Stavanger) således 8.386 af de 8.944 mistede udenrigspassagerer.

Flere indenrigspassagerer
Indenrigstrafikken viser dog stadig fremgang i den nordjyske lufthavn. Her var der i august 70.696 rejsende gennem terminalen mod 65.396 i samme måned sidste år. Det er en pæn stigning på 8,1 procent i en måned, hvor erhvervslivet endnu ikke var kommet helt op i gear. Nogle af de tabte udenrigspassagerer er utvivlsomt også flyttet over på indenrigsruten til København, hvorfra de har fløjet videre ud i verden.

Derimod må Aalborg Lufthavn ligesom kollegerne i Aarhus og Billund notere sig færre passagerer i chartersegmentet. En beskeden tilbagegang på 1,7 procent blev det til, da chartergæsterne blev reduceret fra 30.487 til 29.963. Men mange faktorer har spillet ind omkring lige netop chartertrafikken.

“Den væsentligste årsag til tilbagegangen på charterområdet er ganske enkelt, at der har været en weekend mindre i august i år end sidste år. Charterflyene afgår nemlig stort set altid i weekenderne, og i august 2016 har der kun været fire weekender mod fem weekender i august 2015. Samtidig spiller de udfordringer charterudbyderne har oplevet omkring urolighederne i Tyrkiet også ind. En konsekvens heraf, er for eksempel, at sædeudbuddet til Antalya er reduceret med knap 70 procent her i august,” forklarer lufthavnsdirektøren.

 

Relaterede artikler:

Charterfremgang gavner Aalborg Lufthavn

50.000 flere passagerer i Aalborg Lufthavn

Aalborg-fremgang trods Lufthansa-reducering

Aalborg Lufthavn: Ingen katastrofe

Lufthansa barberer Aalborg-rute kraftigt ned