IATA: 2009 det værste år siden 2. verdenskrig

Den internationale luftfartsorganisation IATA har netop offentliggjort trafiktal for 2009. IATA-generalsekretæren kalder året 2009 for det værste i nyere tid.

International Air Transport Association (IATA) har nu fået overblikket over omfanget af det katastrofale år, som 2009 viste sig at blive.

Efterspørgslen efter flyrejser faldt i hele 2009 med 3,5 % og IATA-selskaberne havde en gennemsnitlig belægningsprocent på 75,6 %. Det er den største nedgang siden 2. verdenskrig, vurderer IATA.

“Hvad angår efterspørgslen vil 2009 gå over i historiebøgerne som det værste år, som luftfartsindustrien endnu har oplevet. Vi har permanent tabt det, der svarer til 2,5 års vækst,“ siger Giovanni Bisignani, der er IATA’s Generalsekretær og CEO.

Den gennemsnitlige indtjening pr. fløjetpassagerkilometer (yield)viser svagt stignende tendenser de seneste måneder, men ligger stadig 5 – 10 %under 2008-niveauet.

“Udviklingen i indtjeningen vil ske meget langsommere end den forsigtige udvikling vi ser i efterspørgslen. Det vil tage lang tid før luftfarten igen er lønsom, og luftfartsselskaberne forventes at tabe rundt regnet US$ 5,6 mia.(ca. 29,6 mia. kr.)i 2010, fortsætter Giovanni Bisignani.

Foto: IATA´s generalsekretær Giovanni Bisignani.