Ruten for Ryanair FR4978 fra Athen. (Flightradar24.com)

IATA fordømmer hviderussisk aktion mod Ryanair-fly

Ryanair-flyet var tættere på Vilnius end Minsk, da det blev tvunget til at lande i den hviderussiske hovedstad, IATA og statsledere over hele verden fordømmer handlingen.

En Boeing 737-800 fra Ryanairs polske datterselskab Buzz (tidligere Ryanair Sun, red.) blev søndag tvunget til Minsk i Hviderusland under en flyvning fra Athen til Vilnius i Litauen.

Flyet befandt sig i Hvideruslands luftrum i 39.000 fods højde (11.887 meter) omkring to timer og 20 minutter inde i flyvningen, da den hviderussiske lufttrafiktjeneste meddelte flyets piloter, at der var en mulig sikkerhedstrussel mod flyet. Herefter blev flyet ekskorteret til Minsk National Airport af to MiG-29-jagerfly fra Hvideruslands flyvevåben.

Efter landingen i Minsk blev samtlige passagerer fra flight FR4978 beordret ud af flyet for en nærmere sikkerhedsundersøgelse. Efter syv timer fik flyet lov at fortsætte rejsen til Vilnius, hvor det landede søndag aften kl. 21.27 lokal tid med en samlet forsinkelse på otte og en halv time.

Data fra Flightradar24 viser, at flyet blot var 72 kilometer fra Vilnius Airport, da det blev tvunget til at ændre kurs og søge mod Minsk, hvortil der var 183 kilometer, da den tvungne diversion startede. Der blev dog tilbagelagt 300 kilometer, inden flyet fik tilladelse til at lande i Hvideruslands hovedstadslufthavn.

Systemkritiker er tilbageholdt
Græske myndigheder har oplyst, at der oprindeligt var 171 passagerer ombord på flyet, da det forlod Athens internationale lufthavn søndag formiddag. Det tal er sidenhen blevet korrigeret af Ryanair og de litauiske myndigheder, og den seneste korrektion siger 126 passagerer og seks besætningsmedlemmer.

Da flyet nåede frem til Vilnius, blev det endelig bekræftet, at Roman Protasevitj, medstifteren af det systemkritiske medie Nexta, og dennes ledsager var blevet tilbageholdt af de hviderussiske myndigheder og ikke var med flyet videre til Vilnius.

Roman Protasevitj lever i eksil i Litauen, da han er forfulgt af de hviderussiske myndigheder.

EU-formand Ursula von der Leyen fordømte søndag i skarpe vendinger handlingen fra de hviderussiske myndigheder, og allerede mandag vil EU tage sagen op med henblik på sanktioner mod Hviderusland. Statsledere fra både Polen og Grækenland har kaldet handlingen for “statsterror”.

I strid med Chicagokonventionen
De hviderussiske myndigheders fremfærd er en klar overtrædelse af Chicagokonventionen fra 1944, der regulerer det retslige grundlag for den internationale civile flyvning, og IATA (International Air Transport Association) fordømmer handlingen.

“Vi fordømmer kraftigt enhver indblanding eller krav til landing af civile luftfartsoperationer, der er uforenelig med folkerettens regler,” skriver IATA.

Ryanair udsendte søndag aften en erklæring om hændelsen, men selskabet forholdt sig ikke til, at der var passagerer ombord, der blev tilbageholdt i Hviderusland. 

“Ryanair har notificeret relevant nationale og europæiske myndigheder, og vil beklager dybt til alle passagerer for den beklagelige forsinkelse, der er uden for Ryanairs kontrol,” hedder det.

Sidenhen har Ryanairs koncernchef Michael O’Leary givet udtryk for, at der efter hans opfattelse var agenter fra den hviderussiske efterretningstjeneste KGD ombord på flyet, da der kun var 121 ud af oprindeligt 126 passagerer ved ankomsten i Vilnius.

Undgår overflyvning af Hviderusland
Mandag har airBaltic meddelt, at man indtil videre underlader overflyvning af Hviderusland og henviser til en anbefaling fra EASA, Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur.

SAS har også i den kommende tid besluttet at undgå overflyvning af Hviderusland på ruten mellem Oslo og Kiev, mens Finnair indtil videre fortsætter også flyvningerne over Hviderusland på ruter til Grækenland og Tyrkiet. Begge selskaber understreger, at man løbende vurderer situationen og afventer yderligere anbefalinger fra myndighederne.

 

Relaterede artikler:

NATO-Eurofighters i luften til TUI-fly

F16-fly ledsagede KLM-fly med urolig passager

Eurofighters hastede frem til kortvarige spøgelsesfly