Azores Airlines første A321neo. Foto: Airbus

Icelandair vil købe portugisisk flyselskab

Icelandair viser officielt interesse for at købe halvdelen af portugisisk selskab med transatlantiske ruter.

Der er mange om buddet på ruterne over Atlanten, og et af de mere ukendte flyselskaber med transatlantisk trafik er Azores Airlines. Selskabet hed tidligere SATA International, men tog i 2015 navn efter den portugisiske øgruppe Azorerne. Det er også selskabets hjemsted og udgangspunkt for ruter til både Nordamerika og det europæiske fastland.

Navneændringen ser imidlertid ikke ud til at have hjulpet på selskabets økonomiske vanskeligheder. Azores Airlines har en gæld på omkring 250 millioner dollar, men nu kan der være hjælp på vej til portugiserne.

Icelandairs datterselskab Loftleidir Icelandic har ifølge ch-aviation afgivet en officiel erklæring om sin interesse i at købe 49 procent af Azores Airlines. Det islandske selskab er ovenikøbet den eneste kvalificerede kandidat ifølge SATA – Azores Airlines moderselskab. Dermed kan købsprocessen gå videre til næste fase.

To ruter til Nordamerika
Icelandair og Azores Airlines er fælles om at have en geografisk base på øer midt i Atlanterhavet, hvor de kan drage fordel af strømmen af ​​transatlantiske passagerer, som mellemlander på Island eller Azorerne. Mens Icelandair har skabt et decideret transatlantisk hub og beflyver et stigende antal ruter til USA og Canada, har Azorerne Airlines kun to ruter til Nordamerika – til henholdsvis Toronto og Boston.

Det er uvist, hvilken strategi, der ligger bag Icelandairs interesse, men et opkøb kan bringe Azores Airlines et skridt nærmere en løsning på selskabets mangeårige økonomiske problemer og måske skabe grundlag for flere ruter til Nordamerika.

ILoftleidir Icelandic er i forvejen involveret i genopbygningen af det kapverdiske flyselskab TACV Cabo Verde Airlines. Kap Verde-øerne ligger ligeledes i Atlanterhavet og har som en tidligere koloni tætte forbindelser til Portugal.

To nye A321neo-fly
På trods af de økonomiske vanskeligheder har Azorerne Airlines for nylig fået leveret to nye Airbus A321neo-fly, der supplerer selskabets flåde af tre Airbus A320’ere, en A330 og en A310.

Azores Airlines betjente for 5-6 år siden under det tidligere SATA Internacional en rute mellem København og Porto i det nordlige Portugal.

SATA-koncernen driver også SATA Air Açores, der betjener en række ruter mellem de forskellige øer i øgruppen Azorerne med Bombardier-fly.

Relaterede artikler:

Icelandair-overskud mere end halveret

WOW air haler ind på Icelandair

Icelandair skal udvikle nyt trafikknudepunkt