Forpladsen i Aalborg Lufthavn. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Indenrigstrafik betaler for udenrigsvækst i Aalborg

Færre operatører og udenrigssucces betyder, at antallet af indenrigspassagerer i Aalborg Lufthavn i november er på det laveste niveau i fem år.

I november 2011 fløj mere end 100.000 passagerer på indenrigsruten mellem Aalborg og København. I november i år var det tal faldet til 86.250. Og det er det laveste antal indenrigspassagerer i Aalborg Lufthavn i en november-måned siden 2008.

Faldet skyldes dels, at der i dag kun er to operatører på ruten, Norwegian og SAS. Og de har fundet et prisleje, som har gjort ruten rentabel. Da Cimber Sterling frem til sin konkurs i maj 2012 også fløj på ruten, var billetpriserne urealistisk lave.

”I stedet for at have tre operatører med dårlige forretninger, så har vi i dag to operatører med god økonomi på ruten,” forklarer direktør for Aalborg Lufthavn, Søren Svendsen.

Fordobling på to år
Hvis man ser på lufthavnens samlede passagertal, så fremgår det tydeligt at faldet i indenrigstrafikken er sket samtidig med en markant stigning i antallet af udenrigspassagerer. I november 2011 havde lufthavnen 100.052 indenrigspassagerer og 11.398 udenrigspassagerer. To år senere var antallet af indenrigspassagerer faldet med knap 14.000 passagerer, mens der var kommet knap 12.000 flere udenrigspassagerer. Det svarer til mere end en fordobling på to år.

Og det er ikke blot udenlandske operatører som KLM, Turkish Airlines og Air France, der er med til at flyve passagerer uden om København. Også SAS selv er med til at stjæle trafik fra sin egen rute til København ved at oprette stadig flere direkte ruter fra Aalborg. Først Stockholm og nu snart også Oslo og de to leisure-destinationer Split i Kroatien og Nice i Sydfrankrig. Det betyder færre passagerer på Københavns-ruten og færre passagerer gennem trafikknudepunktet i Københavns Lufthavn.