Ingen undersøgelse af drone-hændelse

I august kom et fly under indflyvning til CPH tæt på en drone. Trafikstyrelsen udsendte en pressemeddelelse om hændelsen og gjorde så ikke mere for at finde dronepiloten.

Piloterne på et passagerfly, som var under indflyvning til Københavns Lufthavn en fredag i august, fik sig en slem forskrækkelse, da de pludselig fik øje på en drone. Den uidentificerede drone befandt sig omkring 450 meter over jorden og dermed langt over den maksimalt tilladte højde for droner, som er 100 meter over terræn, og piloten beskrev afstanden til dronen som ’meget tæt’.

I en pressemeddelelse udsendt ugen efter hændelsen erklærede Trafik- og Byggestyrelsen, at man så med stor alvor på situationen.

“Vi tager skarp afstand fra sådanne ulovlige flyvninger med droner. Det er et udtryk for stor dumhed, og der spilles hasard med flypassagerers liv, når en drone flyves i nærheden af et almindeligt fly,“ sagde Jesper Rasmussen, vicedirektør i Trafik- og Byggestyrelsen, i august.

Gå ind i sagen
Situationen var dog ikke så alvorlig, at styrelsen eller Havarikommissionen for Civil Luftfart gik i gang med at se nærmere hændelsen. Trafik- og Byggestyrelsen bad heller ikke Københavns Politi gå ind i sagen.

”Der ikke blev ikke foretaget yderligere undersøgelser af selve hændelsen fra vores side. Formålet med vores pressemeddelelse var blandt andet præventivt at forebygge flere hændelser,” forklarer pressechef Søren Kragh Pedersen fra Trafik- og Byggestyrelsen.

Mens styrelsen altså sad på hænderne, så læser Københavns Politi også nyheder om luftfart. Efter at have læst om hændelsen, kontaktede politiet. Ordensmagten ønskede at diskutere hvordan lignende hændelser bedst kan efterforskes i fremtiden.

En lignende hændelse nær Hamborg Lufthavn i september udløste en større politijagt og -efterforskning.

Seks tilfælde
Udover at den maksimale flyvehøjde er på 100 meter, så er det heller ikke tilladt at flyve over bymæssigt område eller nær lufthavne, med mindre man har fået en dispensation fra Trafik-og Byggestyrelsen.

Hændelsen med dronen over København er desværre kun et ud af adskillige lignende tilfælde i europæisk luftrum i løbet af det seneste års tid. Alene de britiske luftfartsmyndigheder har oplysninger om seks tilfælde i 2014 og 2015, hvor fly var i nærkontakt med droner i britisk luftrum.

De amerikanske luftfartsmyndigheder meddelte i sidste uge, at de forventer, at der i år vil ligge en million droner under de amerikanske juletræer.