iPad erstatter manualer hos Spies-flyselskab

Spies-flyselskabet Thomas Cook Airlines indfører nu iPads til piloterne. Den lille håndholdte computer skal erstatte 30 kilo manualer i cockpittet hos Spies. Visionen er at skabe verdens første papirløse cockpit.

Apples håndholdte computer, iPad, vinder stadig mere indpas i luftfartsindustrien. Nu har også luftfartsselskabet Thomas Cook Airlines, der blandt andet flyver for Spies, taget de nye teknologiske muligheder til sig.

I disse dage modtager 213 piloter i Thomas Cook Airlines Scandinavia således hver deres iPad, som de fremover skal medbringe på jobbet.

Den 613 gram lette iPad skal på sigt erstatte og overflødiggøre de omkring30 kilo manualer og bøger med ca. 24.000 stykker papir, som i dag står ved piloternes side i cockpittet på flyene hos ThomasCook Airlines.

“Som et af de første flyselskaber i verden vil vi gøre cockpittet papirløst. Med fingerspidserne kan piloterne i stedet hente de optimalt opdaterede manualer via iPad’en. På grund af det papirløse cockpit vil vi på årsbasis kunne spare cirka 100 tons brændstof, og naturen slipper for cirka 300 tons CO2-udslip,“ siger direktør i Spies’ eget flyselskab, Torben Østergaard.

Som et af de få i branchen udsender Thomas Cook Airlines hvert år et miljøregnskab. Rapporten for 2011/12 er netop kommet på gaden, og den fortæller, at iPad’en også vil give en anden miljømæssig gevinst.

“Hidtil har vi hvert år anvendt ca. en million papirark til opdateringen af manualerne i flyene. Det vil fremover være slut. Så vil manualerne blive opdateret, hver gang en pilot passerer en af vores internet-routere i lufthavnene,“ siger Torben Østergaard.

Luftkaptajn bag Projekt iPad

Det er en af selskabets kaptajner, Hans-Henrik Grentzmann, der har drevet ”Projekt iPad”. Undervejs har han udviklet en speciel Thomas Cook App, som rummer al information fra de ca. 30 kilo flymanualer.

Ud over at piloterne kan hente de nødvendige oplysninger på selve flyvningen, vil iPad’en også blive brugt som et kursusredskab, når piloterne skal træne og vedligeholde deres flycertifikater.

“Interessen for vores projekt iPad, som er et af de første større i Europa, er stor. En lang række flyselskaber har kontaktet os for at høre, hvordan de også kommer en generation videre og får gjort cockpit papirløst og fuldt elektronisk,“ sigerHans-Henrik Grentzmann.

Thomas Cook Airlines Scandinavia er Nordens største charterflyselskab og flyver fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Flyselskabet er en del af Thomas Cook Northern Europe medrejsearrangørerne Ving i Norge og Sverige, Spies i Danmark og Tjäreborg i Finland samt hotelselskabet Resorts & Hotels.

Selskabet indgår i den børsnoterede Thomas Cook Group plcmed 31.000 ansatte og knap 23 millioner rejsende hvert år.

Læs også:

Luftfartsselskaberne er gået med på iPad bølgen