Thomas Woldbye, koncernchef i Københavns Lufthavne A/S og André Rogaczewski, koncernchef i Netcompany. (Foto: CPH | PR)

IT-partnerskab skal skabe nye indtægter i CPH

Københavns Lufthavn er gået sammen med Netcompany om udviklingen af et nyt IT-system, der skal eksporteres til lufthavne over hele verden. Dermed skaber lufthavnen nye indtægtskilder.

Det er velkendt i den internationale luftfartsbranche, at Københavns Lufthavn er en af de markedsledende lufthavne, hvad angår effektivitet med udgangspunkt i digitalisering.

Den styrkeposition ønsker Københavns Lufthavn at udvikle, hvilket sker i samarbejde med den succesrige danske IT-virksomhed Netcompany, der skal være med til at udvikle en ny digital platform med eksportpotentiale.

Derfor har de to selskaber stiftet Smarter Airports A/S, der initialt får en aktiekapital på 150 millioner kroner, hvoraf de 100 millioner i første omgang er indbetalt kontant. Parterne oplyser, at der er enighed om en samlet investering på op mod 200 millioner kroner i det nye partnerskab.

Da Københavns Lufthavn alligevel snart skal have udskiftet det nuværende IT-system, der benyttes i lufthavnsdriften, kan samarbejdet med Netcompany reducere omkostningerne og samtidig skabe et grundlag for nye indtægtsmuligheder.

”Vi kombinerer det bedste fra de to danske selskaber, deler omkostningerne til udviklingen – og efterfølgende kan vi udvikle det til en egentlig eksportsucces ved at sælge det til større lufthavne over hele verden. Det er både en god ide og en god forretning, og så flugter projektet med et af lufthavnens strategiske fokusområder: At finde nye indtægtskilder baseret på vores bestående kompetencer, så vi kan fortsætte den bæredygtige omstilling af lufthavnen,” siger Thomas Woldbye, koncernchef i Københavns Lufthavn.

Vil skabe et nyt dansk eksporteventyr
Smarter Airports får domicil i lokaler på Rued Langgaards Vej i Ørestaden, og herfra skal den kommende digitale platform udvikles med kortlægning af data om trafikafvikling, flytider, check-in og security, der skal skabe værdi gennem effektivisering og optimering af alle processerne i lufthavnen.

”Med afsæt i vores respektive styrkepositioner vil vi skabe et nyt dansk eksporteventyr og gøre den nye innovative digitale platform til den førende løsning for større lufthavne verden over. Derfor er det en stor dag, at vi sammen med Københavns Lufthavn kan præsentere selskabet Smarter Airports, der skal skabe fremtidens intelligente kommunikationssystem for moderne og bæredygtig drift af lufthavne,” lyder det fra André Rogaczewski, der er koncernchef i Netcompany og bestyrelsesformand i det nye joint venture.

Med det nye IT-system forventer København Lufthavn at kunne iføre sig den digitale førertrøje blandt de store lufthavne og dermed opnå en konkurrencefordel, når de rejsende skal vindes tilbage efter coronakrisen.

Selskabet, der er ejet ligeligt af begge parter, er i første omgang registreret i Erhvervsstyrelsen med Christian Kledal, General Counsel hos Københavns Lufthavn som administrerende direktør. Bestyrelsesformand er André Rogaczewski fra Netcompany, der også har sin kollega Thomas Cordth med i bestyrelsen. CPH er repræsenteret i bestyrelsen ved Thomas Woldbye og Christian Poulsen.

 

Relaterede artikler:

Københavns Lufthavn sætter et nyt lederteam

For 14. gang: CPH er Europas mest effektive lufthavn

ATP: CPH er en supereffektiv lufthavn