Icelandair-fly i Keflavik International Airport (Foto: Icelandair)

Juli var en blandet fornøjelse for Icelandair

Ni procent flere fløj med Icelandair i juli, men færre passagerer til Nordamerika og MAX-flyveforbud trak ned i det samlede regnskab.

Juli måneds trafiktal fra Icelandair er en mærkelig blanding af op- og nedture. Samlet set steg passagertallet med ni procent til cirka 564.000 sammenlignet med samme måned i fjor – hvilket er godkendt, da kapaciteten blot steg med otte procent.

Og Icelandair satte rekord i antallet af passagerer, der fløj til Island. Over 60.000 passagerer fløj med Icelandair til vulkanøen i juli, hvilket var en stigning på hele 32 procent, hvilket naturligvis hænger uløseligt sammen med WOW airs konkurs.

Indtil videre har Icelandair transporteret omkring en kvart million passagerer til Island i år, og det er også rekord.

Markant nordamerikansk fald
Men samtidig faldt det vigtige nordamerikanske marked med hele 10 procent. Normalt udgør Icelandairs one-stop forbindelser til det nordamerikanske marked omkring halvdelen af alle passagerer i højsæsonen, men lukningen af ruter til Cleveland, Halifax, Dallas/Fort Worth og Baltimore-Washington har altså kostet dyrt på passagerfronten.

Passagererne til Nordamerika udgjorde dog stadig 45 procent af det samlede antal passagerer.

MAX belaster load factor
Samtidig var belægningsprocenten negativt påvirket af groundingen af Icelandairs fem Boeing 737 MAX.

”Load factoren blev negativt påvirket af ændringer i netværket, der blev foretaget med kort varsel på grund af suspenderingen af MAX og var 82,9 procent sammenlignet med 85,3 procent i samme periode sidste år,” skriver Icelandair i en kommentar til trafiktallene.

År til dato er load factoren dog steget med 1,8 procentpoint til 82.

Mere godt end skidt
Helt overordnet er der dog flere positive end negative tal at finde i trafikstatistikken. For selvom selskabets regionale og nationale trafik også faldt med 10 procent på grund af reduktioner i kapaciteten, så steg kapaciteten – og omsætningen – generelt.

Kapaciteten målt i Available Seat Kilometers (ASK) steg med otte procent, og omsætningen per sædekilometer (RPK) steg med fem procent. RPK er år til dato steget med 10 procent.

Bemærkelsesværdig stigning
Og så steg Icelandairs regularitet med bemærkelsesværdige 19,8 procentpoint fra cirka 51 til 71 procent. År til dato er selskabets on-time-performance steget med hele 13,9 procentpoint.

”Dette blev opnået som et resultat af en række foranstaltninger, der blev truffet for at forbedre regulariteten på trods af MAX-suspensionens indvirkning på flyplanen,” skriver Icelandair i trafikmeddelelsen.

År til dato er Icelandairs passagertal steget med 11 procent, idet 2.556.933 passagerer indtil videre har fløjet med det islandske flyselskab.

 

Relaterede links

Icelandair fyrer 24 MAX-piloter

Icelandair lukker to Nordamerika-ruter

Icelandair flyver i rødt