Jumbojet-hjælp til Norwegian

En Boeing 747-400 jumbojet fra et spansk selskab kom Norwegian til undsætning i sidste uge og gav passagerer og flyspottere en særlig oplevelse.

Et gammelt ordsprog lyder, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og netop det kan man til dels sige om Norwegians udfordringer med at holde sine langruter fra Københavns Lufthavn flyvende trods forsinket levering af Boeing 787 Dreamliner-fly og forbud mod at anvende flere af de nye Dreamlinere på netop de USA-ruter, som selskabet blandt andet flyver fra København.

Det betyder nemlig at flyspotterne i Københavns Lufthavn og Norwegians passagerer får mulighed for henholdsvis at fotografere og prøve fly, som de ellers sjældent kommer i nærheden af.

I gennem flere måneder har et Boeing 777-200 fly fra portugisiske EuroAtlantic således passet Norwegian-ruten mellem Københavns Lufthavn og New Yorks John F. Kennedy-lufthavn. Den er i perioder blevet erstattet af et Boeing 767-fly fra samme selskab.

I sidste uge var Norwegian dog nødsaget til at finde et erstatningsfly for det portugisiske reservefly. Det betød, at de rejsende til New York og retur til København fik lejlighed til at flyve med luftens ukronede konge gennem flere årtier, Boeing 747-400 jumbojetten. Så i stedet for at flyve med det nyeste skud på den flyteknologiske stige, Boeing 787 Dreamliner, så fik passagererne mulighed for at prøve den enorme jumbojet. Et fly, der indtil Airbus A380 kom i luften, var luften og lufthavnenes ukronede konge.

Til og fra krydstogtskibe
En jumbojet fra det spanske flyselskab Pullmantur blev nemlig hidkaldt fra Madrid, hvor det normalt flyver spanske charterrejsende til Caribien. Klokken 12.50 onsdag landede det store fly i Københavns Lufthavn, tog passagerer og baggage ombord, og satte kl. 18.32 kursen mod New York.

Klokken 20.14 lokal tid landede flyet i JFK-lufthavnen. Kun otte minutter efter tidsplanen. Til gengæld blev flyet adskillige timer forsinket i sin afgang fra New York og var først tilbage i Københavns Lufthavn kl. 15.03 torsdag. Næsten fire timer senere end planlagt. Efter kun halvanden time på jorden i København satte flyet igen kursen mod Madrid.

Pullmanturs fire jumbojets er hver sommer gæst i Københavns Lufthavn en håndfuld gange, når krydstogtsgæster skal flyves til og fra de skibe, som udgår fra København. Foruden charterflyvninger og transport af krydstogtsgæster, så flyver selskabet også i stor stil med pilgrimme til Mekka.

Foruden EuroAtlantic og Pullmanturs fly så har Norwegian også gennem længere tid trukket på hjælp fra portugisiske HiFly og deres Airbus A340-fly for at holde sin langdistanceoperation i luften. Men i takt med at feriehøjsæsonen nærmer sig bliver det stadig sværere at skaffe vikarfly med kort varsel.

Et Boeing 747-400 fly lander i Malmø Sturup. Foto: Wikimedia Commons.