Kina tøver med at godkende 737 MAX

Mens de fleste større lande har godkendt Boeing 737 MAX til at flyve igen, er luftfartsmyndighederne i Kina endnu ikke overbevist om, at flytypen er sikker.

Mens luftfartsmyndighederne i blandt andet USA, Canada, Europa, Australien og Brasilien har ophævet flyveforbuddet mod Boeing 737 MAX, er luftfartsmyndighederne i Kina endnu ikke klar til at give grønt lys til flytypen. Det skriver det amerikanske nyhedsbureau Associated Press.

Kina var det første land, satte 737 MAX-flyene på jorden i 2019 efter de to flystyrt med flytypen i Indonesien og Etiopien, som kostede i alt 346 mennesker livet.

Siden fulgte resten af verden efter, og efter et langvarigt flyveforbud begyndte MAX-flyene først at komme i luften igen i slutningen af 2020.

I drift igen i december 2020
De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA godkendte som de første flytypen igen i november 2020, efter at Boeing havde foretaget en række tekniske ændringer og indført nye procedurer for uddannelse af piloter til MAX-flyene.

Brasilianske GOL var det første flyselskab, der fik MAX’ en tilbage i kommerciel drift. Det skete den 9. december sidste år, og den 29. december fløj flytypen i USA, da American Airlines som det første amerikanske flyselskab sendte et MAX-fly på vingerne igen.

Endnu ingen flyvetests
Kinas civile luftfartsmyndigheder, CAAC, er dog endnu ikke overbevist om, at flytypen er helt klar til at komme i luften og flyve med passagerer og fragt.

De største sikkerhedsproblemer, som de kinesiske myndigheder rejser, er ikke løst fuldt ud, sagde en talsmand for CAAC på en pressekonference i Kina den 1. marts.

Designændringer skal først godkendes, piloter skal modtage “effektiv flyvetræning”, og konklusionerne fra undersøgelser af de to flystyrt skal være klar, fastslår de kinesiske myndigheder.

”Den tekniske gennemgang er endnu ikke kommet til certificerings- og flyvetestfasen,” sagde talsmanden for CAAC, som ikke angav noget tidspunkt for, hvornår godkendelsen ventes at kunne ske.

Handelskrig mellem Kina og USA
Kina er sammen med Nordamerika og Europa et af de største markeder for Boeing, og de kinesiske flyselskaber har allerede omkring 100 Boeing 737 MAX i deres flåder. Det er dermed vigtigt for Boeing, at selskabet også får flytypen godkendt i Kina.

USA og Kina befinder sig i øjeblikket midt i en handelskrig, som blev optrappet under den tidligere præsident Donald Trump, og spændingen mellem de to lande kan tænkes at spille en rolle for, hvor smidigt godkendelsesprocessen i Kina kommer til at forløbe, selv om det ikke er en del af den officielle forklaring.

 

Relaterede artikler:

Første Boeing 737 MAX i luften i Europa

Onsdag flyver Boeing 737 MAX igen

Officielt: Boeing 737 MAX må komme tilbage i drift