Star Alliance-medlemmet Shenzhen Airlines er et af de mindre kinesiske flyselskaber, som har været i gang med at shoppe langdistancefly.

Kineser nummer to i Star Alliance

Torsdag bliver Shenzhen Airlines det andet kinesiske medlem af Star Alliance. Selskabet flyver kun få ruter uden for Kina og var i 2010 involveret i en skandale om falske pilotcertifikater.

En frem og en tilbage. Det er resultatet for verdens største luftfartsalliance, Star Alliance. SAS’ datterselskab Blue1 er på vej ud af alliancen, da selskabet fremfor blot skal producere flyvninger for sin moder. Samtidig er Shenzhen Airlines på vej ind i alliancen.

I juni 2011 blev selskabet godkendt som kommende medlem, og på torsdag optages Shenzhen Airlines officielt i stjerneklubben ved en stort anlagt ceremoni i Shenzhen lufthavn i det sydøstlige Kina.

Det kinesiske luftfartsselskab er et datterselskab af landets ”flagcarrier” Air China, der i forvejen er medlem af Star Alliance, og Shenzhen Airlines bliver alliancens andet kinesiske medlem.

Shenzhen Airlines flyver knap 150 ruter med omkring 130 Airbus- og Boeing-fly. I 2010 transporterede selskabet mere end 16 mio. passagerer. Selskabets ruter udgår primært fra trafikknudepunkterne i Shenzhen, Nanjing, Nanning, Guangzhou, Shenyang, Wuxi og Xi’an. Destinationerne er primært byer på den kinesiske østkyst og kun ganske få udenrigsruter til byer som Seoul, Tokyo og Osaka.

Hovedkontoret for luftfartsselskabet ligger i Shenzhen lufthavn, der i 2010 havde over 26 mio. passagerer og var Kinas femtestørste lufthavn. Til sammenligning havde Københavns Lufthavn 22,7 mio. passagerer i 2011.

Falske certifikater
I 2010 kom det frem, at omkring 100 piloter i Shenzhen Airlines’ datterselskab, Henan Airlines, havde uorden i deres papirer og fløj med falske pilotcertifikater.

Shenzhen har over 10 mio. indbyggere, hvoraf 6 mio. er migrantarbejdere, der arbejder på byens mange fabrikker. Byen ligger klods op af Hong Kong og var Kinas første særlige økonomiske zone. Det er i dag Sydkinas vigtigste finansielle marked og har en af landets travleste containerhavne.