Airbus A320neo fra Qingdao Airlines (Foto: Oliver Holzbauer | CC 2.0)

Kinesisk flyselskab leaser A320 fra Norwegian

Endnu to fly fra Norwegians gigantiske ordre på 100 A320neo har fundet beskæftigelse hos et eksternt flyselskab i Kina.

Den lille kinesiske flyselskab Qingdao Airlines er ny leasingkunde hos Norwegian-selskabet Arctic Aviation Assets.

Det skriver Norwegian i en meddelelse til Oslo Børs og kan samtidig løftet sløret for, at de første to Airbus A320neo-fly er blevet leveret til det kinesiske flyselskab på en langtidskontrakt via en operationel leasingaftale.

“Det glæder os, at vi med disse nye og brændstofeffektive fly kan bidrage til en fortsat vækst for Qingdao Airlines i det kinesiske marked,” skriver Norwegian på vegne af Arctic Aviation Assets i børsmeddelelsen.

Leder efter købere og leasingtagere
Norwegian har i alt bestilt 100 nye Airbus A320-200neo, hvoraf ordren på 30 af flyene er konverteret til A321LR, som det norske lavprisflyselskab planlægger selv at beskæftige.

Derfor skal Norwegian finde leasingkunder eller købere til de resterende 70 fly, og her er det indtil videre kinesiske selskaber, der har budt sig ind med en genvej til de brændstoføkonomiske A320neo-fly.

Således indgik Arctic Aviation Assets i august 2015 en aftale med Hong Kong-lavprisflyselskabet HK Express, der skulle lease de første 12 A320neo. Indtil videre har Norwegian dog kun leaset fem fly til HK Express, og disse fly er efterfølgende blevet solgt til det irske leasingselskab SMBC Aviation Capital.

56 ‘ledige’ fly
Med udsigt til, at der indtil videre er sikret ekstern beskæftigelse til 14 fly, og Norwegian selv vil aftage 30 fly konverteret til A321LR, så er der stadig 56 Airbus-fly, der skal finde en køber eller en leasingtager.

Da Norwegian for nylig solgte de fem A320neo til SMBC Aviation Capital oplyste man, at transaktionen havde indbragt 62 millioner dollars – eller omkring 405 millioner danske kroner. Dette beløb er forskellen mellem købsprisen og den resterende gæld på de fem fly, da Norwegian ikke oplyser, hvor meget, der er i givet fald er tjent eller tabt på en flyhandel.

Qingdao Airlines, der netop har leaset de to A320neo, råder samlet over en flåde på 18 A320-fly, hvoraf de fire er af neo-varianten, og yderligere et fly af samme type er på vej ind.

Det kinesiske flyselskab Nanshan Group er med 55 procent af aktierne majoritetsaktionær, og herudover ejer Qingdao Transport Development Group og Shandong Airlines tilsammen resten af selskabet.

 

Relaterede artikler:

Norwegian sælger A320-fly

Forsinkede A320neo-fly fra Norwegian-selskab

Problemfyldt flyleasing kan koste Norwegian millioner