Koncernchef Bjørn Kjos fra Norwegian (Foto: Norwegian/PR)

Kjos kåret som årets leder

Norwegians direktør, Bjørn Kjos, blev onsdag aften kåret som årets leder ved den internationale analysevirksomhed CAPA’s 11. udgave af Aviation Awards for Excellence.

Hvert år kårer den ankerkendte internationale analysevirksomhed Centre for Aviation (CAPA) de bedste inden for de forskellige grene af luftfarten ved Aviation Awards for Excellence. Vinderen af prisen Årets leder i 2013blev ingen mindre end Norwegians direktør, Bjørn Kjos. Kjos har i følge CAPA markeret sig som årets mest indflydelsesrige personlighed i branchen, idet han har demonstreret en enestående strategisk og innovativ tænkning, der har skabt vækst for Norwegian.

“Norwegian har påbegyndt en stærkt forandrende ekspansion, som vil redefinere europæiske lavprisflyvninger, og det marked, det betjener,“ sagde Peter Harbison, formand for CAPA ved prisuddelingen. Peter Harbison fremhævede, at Norwegian har lanceret Europas eneste long haul lavprisoperationer, og er tilmed det første lavprisflyselskab, der har taget Boeing 787 i brug.

Selvom Norwegian i høj grad har måttet høre for sine problemer omkring lanceringen af netop langruteflyvningerne og gentagende udfordringer med fagforeningerne, møder Kjos nu anerkendelse for sit arbejde.

”Norwegian har med succes spredt sine investeringer udenfor hjemmemarkedet i Skandinavien og selskabet har åbnet mulighederne for langsigtet vækst i England, Spanien og andre markeder, trods intens konkurrence. Bjørn Kjos’ visioner og realisering af flyselskabets strategiske agenda, har gjort Norwegian til en af industriens mest beundrede flyselskaber,” tilføjede Peter Harbison.

Bedste regionalflyselskab er spansk
Imens Norwegian nu kan bryste sig med at have årets leder anno 2013, blev det et andet hastigt ekspanderende lavprisselskab, som løb med prisen Bedste regionalflyselskab. Spanske Vueling røg til tops i kategorien, fordi det har skabt innovation af regionalluftfarten.

”Vueling fyldestgør en vital rolle i IAG-gruppen, hvor selskabet opretholder stor rentabilitet og vækst, til trods for et udforende lokalmarked. Under Alex Cruz’ lederskab har Vueling videreudviklet en hybridmodel med ancillary-produkter, som kunderne værdsætter uden, at det påvirker selskabets lavprismodel. Selskabets skarpe fokus på udgifter og vækst er imponerende,” sagde Peter Harbison.

Lavprisselskaberne nød således stor opmærksomhed ved den 11. udgave af CAPA Aviation Awards for Excellence. Ved prisuddelingen uddeles også prisen Bedste lavprisflyselskab, som i år blev tildelt amerikanske JetBlue.

Turkish blev årets flyselskab
Det hurtigt ekspanderende Turkish Airlines blev kåret som årets flyselskab. Prisen gives til det selskab, som har haft størst indflydelse på branchen og gjort sig selv til en leder, som de andre følger.

Ifølge Peter Harbison har Turkish Airlines etableret sig selv som en formidabel konkurrent i en region, som huser mange af verdens førende flyselskaber. Selskabet har verdens største internationale rutenetværk, som nu tæller 200 destinationer.

”Turkish har med succes udnyttet sin geografiske position med en innovativ flåde, ekspansionsstrategi og selskabet har med succes fået udbytte af sit medlemskab i Star Alliance, samt en lang række af bilaterale codeshare-samarbejder,” fastslog Peter Harbison.

Turkish Airlines måtte dog for nylig erfare, at ikke alle værdsætter dets ekspansive kurs, idet Lufthansa fra marts 2014 har valgt at afbryde alt codeshare-samarbejde med selskabet.

Udover flyselskaberne var der også priser til lufthavnene. Soul Incheon International Airport i Sydkorea blev kåret som årets lufthavn imens Indiens Hyderabad Airport og Dallas/Fort Worth International Airport, løb med sejren for bedste markedsføring og ruteudviklingsstrategi i kategorierne med henholdsvis under og over 15 mio. årligt rejsende.