Københavns Lufthavn. (Foto: CPH)

Københavns Lufthavn åben igen

Københavns Lufthavn åbnede fredag morgen igen efter at stormen Bodil torsdag aften havde tvunget lufthavnen til at lukke. Flytrafikken vil være påvirket af stormen det meste af fredag.

Torsdag aften kl. 21 tvang stormen Bodil Københavns Lufthavn til at lukke ned. Kraftige vinde og vindstød gjorde det umuligt at operere fra lufthavnen. Selvom det stadig blæser kraftigt, så er Københavns Lufthavn fredag morgen igen åben for flytrafik.

“Vi er tilbage i drift, men kun med én bane i drift mod normalt to.Og det vilvi være frem tilkl. 11 og måske senere. Stormen vil påvirke trafikken hele dagen,” sigerpressechef Søren Hedegaard Nielsenfra Københavns Lufthavn fredag morgen til CHECK-IN.dk.

Singapore Airlines SQ352 fra Singapore landede kl. 05:44 som det første fly i lufthavnen og kort efter klokken seks fulgte SAS- og Thai Airways-maskiner fra Bangkok. Enkelte fly er lettet fra lufthavnen, men10 – 15 morgenafgange fra forskellige selskaber er aflyst. Primært fordi afgangene skulle være betjent med fly, som skulle være kommet til København torsdag aften. De blev i stedet omdirigeret til andre lufthavne, da lufthavnen torsdag aften først lukkede delvist ned kl. 19 og helt kl. 21.

Is på vingerne
Stormen ligger stadig over Københavnsområdet og vindretningen betyder, at trafikken skal afvikles på lufthavnens tværbane. Normalt anvender lufthavnen oftest sine to parallelbaner 04L/22R og 04R/22L. Den ene til starter og den anden til landinger. Men her til morgen skal bane 30 tage sig af både landende og lettende fly. Det betyder, at lufthavnen ikke kan køre for fuld kraft, men må bede luftfartsselskaberne om at aflyse visse flyvninger.

Trafikafviklingen forsinkes desuden af at flyeneinden start skal sprøjtes med væske for at sikre, at der ikke er frost på vingerne.

Hos SAS er meldingen fredag morgen, at man er i luften igen, efter at man torsdag aften aflyste alle aftenens flyvninger til og fra København. Men på grund af lufthavnens nedsatte kapacitet og fordi mange fly er blevet omdirigeret til andre lufthavne, vil trafikafviklingen hos det skandinaviske luftfartsselskab være påvirket det meste af fredagen med mange aflysninger og forsinkelser. SAS opfordrer passagererne til at holde sig orienteret på selskabet og lufthavnens hjemmeside.

I provinsen er lufthavnene også i drift igen, men også her er mange fly aflyste, da fly og besætninger i mange tilfælde er havnet i helt andre lufthavne som følge af omdirigeringer torsdag aften.

Hærgede over hovedstaden
Omkring kl. 19 torsdag aften lukkede Københavns Lufthavn for afgående fly, men tog stadig omkring 20 landende fly ind. Men kl. 21 var det også slut og lufthavnen besluttede at lukke helt mens stormen Bodil hærgede over hovedstadsregionen.

Som det første selskab valgte Alsie Express allerede torsdag formiddag at aflyse sine flyvninger mellem Sønderborg og København resten af dagen på grund af stormen, der gik i land i Vestjylland omkring middagstid. Senere aflyste SAS, Norwegian og mange andre luftfartsselskaber flere og flere flyvninger. Og torsdag aften omkring kl. 20 besluttede selskaberne at aflyse alle flyvninger resten af torsdag aften.

I Billund lukkede lufthavnen et par timer tidligt torsdag aften, men åbnede igen da stormen trak østover. Det betød at lufthavnen kom til at tage imod mange af de fly, der senere på aftenen ikke kunne lande i København. Det drejede sig blandt andet om Air Greenland-maskinen fra Kangerlussuaq. Lufthavnene i Sønderborg, Karup, Aarhus og Aalborg samt på Bornholm blev også påvirket af stormen og oplevede mange aflyste og forsinkede fly.