Kraftig kritik af Star Alliance-selskab

Efter flere uheldige episoder i Shenzhen-lufthavnen i Kina kritiserer de kinesiske luftfartsmyndigheder lufthavnen og Star Alliance-selskabet Shenzhen Airlines.

Slagsmål mellem passagerer og lufthavnspersonale samt mellem passagerer og flybesætning. Passagerer, der må vente foran fly til besætningen kommer frem, og passagerer, der, efter at have ventet i et fly i fire timer, åbner nødudgangene. Det har været nogle af de episoder, som har udspillet sig i maj måned i den sydkinesiske millionby Shenzhens Bao’an-lufthavn.

Episoderne får nu de kinesiske luftfartsmyndigheder til at rette en kraftig kritik mod lufthavnen og to af de flyselskaber, som var involveret i episoderne.

Fra 1. august og året ud må lufthavnen, der er Kinas sjettestørste, ikke åbne nye ruter eller tillade flere flyvninger på eksisterende ruter. Ikke så længe lufthavnen har store problemer med forsinkelser. Fra 2000 til 2014 er antallet af passagerer vokset fra 7 til over 36 mio. om året.

Kampklædte betjente
Samtidig får Shenzhen Airlines og China United Airlines kraftig kritik for deres håndtering af fly og passagerer i Shenzhen Bao’an-lufthavnen. Flere af episoderne fandt nemlig sted ombord på selskabernes fly eller i lufthavnen i forbindelse med selskabernes flyvninger.

Shenzhen Airlines blev en del af Star Alliance i november 2012.

Kraftig regn resulterede i mange aflyste flyvninger til og fra Shenzhen Bao’an-lufthavnen i maj. Det førte til at flere hundrede vrede passagerer angreb lufthavnspersonalet, smed mad efter dem, smadrede computere og kom i slagsmål. Først da kampklædte betjente lagde sig imellem faldt der ro over gemytterne.

I maj kolliderede et fly fra China Southern Airlines med et andet fly på lufthavnens forplads.

I 2013 indviede Bao’an-lufthavnen sin nye Terminal 3 med en kapacitet på 45 millioner passagerer. En ny Terminal 4 med plads til yderligere 45 mio. passagerer er på tegnebrættet.

Shenzhen ligger midt mellem Hong Kong og Guangzhou. Byen er på bare 30 år vokset fra at være en lille provinsby til en storbymetropol med mere end 10 millioner indbyggere.

Foto: Wikimedia Commons.