26-årige Kate McWilliams kan kalde sig flykaptajn hos easyJet. (Foto: easyJet)

Kvinde blev flykaptajn som 26-årig

En af verdens yngste kvindelige flykaptajner i civil luftfart er ansat hos easyJet. Det er 26-årige Kate McWilliams, der har haft luftfart i blodet siden hun var fire år.

Det er de færreste, der i en alder af blot 26 år kan indtage pladsen til venstre i cockpittet i et stort Airbus A320 passagerfly hos et af Europas største lavprisflyselskaber. Men det er ikke desto mindre tilfældet for 26-årige Kate McWilliams, der har bestået kaptajn-uddannelsen i den relativt unge alder, der gør hende til en af de yngste kommercielle piloter.

Allerede som fireårig blev Kate McWilliams taget med til sit første flyshow, og barndomsdrømmen var at søge optagelse i det britiske luftvåben, da hun var færdig med skolen i 2008. Der var blot ingen muligheder på dette tidspunkt, hvorfor Kate McWilliams tilmeldte sig en pilotuddannelse hos CTC Aviation, da hun fuldte 19 år.

Efter endt uddannelse blev det til et job som styrmand hos easyJet i maj 2011, og den 25. april i år tog den unge pilot hul på kaptajnsuddannelsen, som netop er bestået. Dermed kan Kate McWilliams fremover sætte sig til rette i venstre side af cockpittet på et af de 60 Airbus-fly, som flyver på 106 ruter fra basen i Gatwick Airport ved London.

“Siden den dag jeg startede hos CTA Aviation, da jeg var 19 år, har jeg aldrig kigget mig tilbage. Jeg elsker at være pilot hos easyJet, og jeg er stolt over at have nået mit mål om at blive flykaptajn,” siger Kate McWilliams i en pressemeddelelse.

Få kvindelige piloter
At være kaptajn betyder, at man er den mest erfarne pilot i cockpittet og skal føre tilsyn med besætningsmedlemmerne. Kaptajnen, der kendes på de fire striber på uniformsskjorten, er ansvarlig for flyet og alle passagerer. Ved sin side i højre side af cockpittet er andenpiloten – af nogle kaldet styrmanden – der også er kvalificeret til at betjene flyet i alle faser, herunder starter og landinger.

Hos easyJet og hos andre flyselskaber er der stadigvæk langt mellem de kvindelige kaptajner, ligesom der også er langt mellem kvindelige piloter. Rent faktisk er blot fem procent af piloterne i de kommercielle flyselskaber af hunkøn. Det har easyJet aktivt gjort en indsats for at ændre, idet selskabet de seneste to år har øget antallet af kvindelige piloter til at udgøre 12 procent af de nyansatte til cockpittet.

“Jeg vil stærkt opfordre andre kvinder med interesse for luftfart til at overveje en karriere som pilot og samtidigt vil jeg også opfordre nuværende piloter til at give sig selv et skub i retning af kaptajndrømmen. EasyJet er et godt flyselskab at flyve for, og de er meget dedikerede i forhold til at hjælpe folk med at få deres drømme opfyldt,” siger den 26-årige kvindelige flykaptajn og rollemodel for andre piloter.

 

Relaterede artikler:

Kvinder overtog flyvning til Bangkok

Der er kvinder i luften