Lave forventninger til SAS-regnskab

Torsdag fremlægger SAS regnskab for årets første tre måneder. Forventningerne er ikke store, og ifølge Sydbank vil fremgangen i trafiktallene spises op af øgede omkostninger til brændstof. Investeringsbank spår et fald på yderligere 15 procent fra aktiens nuværende kurs.

Torsdag morgen klokken 08.00 fremlægger koncernchef Rickard Gustafson og finansdirektørGöran Jansson SAS-regnskabstallene for 1. kvartal 2012.

Og skal man dømme efter analytikerne, er der ikke de helt store forventninger til et prangende regnskab.

Kursen på selskabets aktier er i de seneste 6 måneder faldet med over 21 procent til i dag lige under 7 kroner. Og den kurs kan sagtens blive lavere, hvis man skal tro de finanshuse, der følger SAS-aktien.

Bland andet Goldman Sachs forventer, at SAS aktien vil følge yderligere med op til 15 procent fra det nuværende kursniveau. Den amerikanske bank har et kurstarget påSAS-aktien på 5,80 kroner.

Forventer stort tab hos Blue1
Senioranalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, følger SAS-aktien nøje og han forudser, at SAS præsenterer et regnskab for 1. kvartal 2012 med en stigning i trafikken, men at fremgangen bliver spist op af udgifterne til brændstof.

Konkret forventer Sydbank, at SAS kommer ud af årets første kvartal med et negativt driftsresultat (EBIT) på 309 millioner svenske kroner.

For datterselskabetWiderøe venter Sydbank et driftsoverskud på 43 millioner svenske kroner, mensBlue1 ventes at bidrage med et underskud på 63 millioner svenske kroner.

Ifølge Sydbank hartrafiktallene for første kvartal været lidt bedre end ventet med fin belægningsudvikling og vækst, men brændstofomkostningerne ventes at stige med 340 millioner svensker kroner i forhold til samme periode sidste år.

Sydbank har anbefalingen “undervægt“ af SAS-aktien, hvilket betyder, at man forventer, at SAS-aktien vil klaresig dårligere end branchen som helhed.

Ifølge SME Direkt har otte analytikere forventninger til kvartalsregnskabet, der svinger fra godt 400 millioner til knap 850 millioner svenske kroner i underskud.

Frasalg med milliongevinst
I løbet af 2012 ændret SAS regnskabsperiode så 2012-året slutter 31. oktober 2012, mens finansåret 2012/13 starter den 1. november 2012.

Ved at ændre regnskabsperiode udskyder SAS implementeringen af en lovændring vedrørende pensionsforpligtelser, der ventes at udhule egenkapitalen betydeligt.

Derfor fortsætter bestræbelserne på at strømline koncernen. Så sent som isidste uge solgte SAS i alt seks ejendomme i Arlanda Stockholm, Landvetter Göteborg og Sturup i Malmö til den svenske lufthavnsoperatør Swedavia for 1,8 milliarder svenske kroner.

Den handel er en del af selskabets 4Excellence strategy, hvor man fokuserer på kerneforretningen og forsøger at frigøre kapital ved frasalg.

Transaktionen giver SAS en fortjeneste på 450 millioner svenske kroner, der dog først vilblive indregnet i regnskabet for 2. kvartal af 2012.

Uanset regnskabet vil spekulationerne om et salg af SAS fortsætte. Som børsnoteret aktieselskab er SAS koncernen reelt til salg hver eneste dag, men en egentlig salgsproces kræver godkendelse af de tre skandinaviske landes regeringer. Norge, Sverige og Danmark er fortsat hovedaktionærer med tilsammen halvdelen af aktierne i SAS.

Regeringerne har på skift luftet tanken om at skille sig af med aktiemajoriteten i selskabet. IfølgeJacob Pedersen fra Sydbank er der kun én oplagt køber til SAS, og det er tyske Lufthansa.

“Lufthansa er nok eneste bud på en kandidat, der kan opfylde de krav, der vil blive stillet af regeringerne, der jo ikke bare tænker på profit, men også på at bevare arbejdspladser i de skandinaviske lande,“ sagde Jacob Pedersen i februar til erhvervsportalen epn.dk.

Indtil da fortsætter SAS sin strategi om at vinde kunderne tilbage. Kvartalsregnskabet i dag kan give et fingerpeg om at SAS er på rette kurs.