Boeing 737 MAX fra Lion Air. (Foto: Boeing)

Lion Air overvejer at annullere MAX-ordrer

Lion Air er ifølge Reuters stærkt utilfreds med, at Boeing forsøger at rette fokus mod Lion Airs sikkerhedskultur efter flyulykken i oktober.

Spillet om, hvor ansvaret for Lion Air-flyulykken skal placeres, er i fuld gang. Flyulykken i oktober kostede 189 mennesker livet, da Lion Airs spritnye Boeing 737 MAX 8-fly styrtede i havet nord for Java i Indonesien.

Lion Air er offentlighedens søgelys for en sikkerhedskultur, der tillod 737 MAX 8-flyet at gå i luften på trods af, at der angiveligt var alvorlige problemer på de foregående flyvninger med flyets såkaldte AOA-sensorer, der måler indfaldsvinklen mellem vingens plan og luftstrømmen for at forhindre, at flyet kan stalle som følge af ingen eller begrænset dynamisk opdrift.

Men Lion Air ser ifølge nyhedsbureauet Reuters kritikken som et forsøg fra Boeings side på at aflede opmærksomheden fra de spørgsmål, som ulykken har rejst omkring det nye anti-stall-system, der ifølge de foreløbige rapporter gentagne gange førte til, at Lion Air-flyets næse blev skubbet nedad på den fatale flyvning. Anti-stall-systemet er netop afhængig af data fra AOA-sensorerne.

Medstifter af Lion Air rasende på Boeing
Lion Airs medstifter Rusdi Kirana er rasende over Boeings handlemåde og undersøger nu muligheden for at annullere Lion Airs resterende ordrer på Boeing-fly, skriver Reuters. Kirana er tidligere koncernchef i Lion Air og er i dag Indonesiens ambassadør i Malaysia. Han er imidlertid fortsat tæt involveret i flyselskabet.

Lion Air er en af Boeings største kunder og har 190 fly til en værdi af 22 milliarder dollar i ordre hos Boeing-fabrikkerne, ud over de 197 fly, som selskabet allerede har modtaget.

Mens den foreløbige havarirapport ikke har fastslået årsagen til flystyrtet, kom Boeing i sidste uge med en erklæring om Lion Air-ulykken, hvor der var fokus på MAX 8-flyets vedligeholdelse og piloternes handlinger i løbet af de sidste fire flyvninger inden styrtet.

Opdatering af software i MAX-fly på vej
Boeing undersøger sideløbende behovet for softwareændringer i anti-stall-systemet og overvejer at komme med en opdatering indenfor 6-8 uger. Ændringerne skulle ifølge Reuters kilder gøre det muligt for piloterne at sætte anti-stall-systemet ud af kraft, når det er nødvendigt.

Men samtidig insisterer flyproducenten på, at der længe har eksisteret procedurer for piloter til at annullere en automatisk sænkning af flyets næse – underforstået, at piloterne på Lion Air-flyet burde have gjort det.

Boeing er af amerikanske piloter blevet kritiseret for ikke at nævne ændringen af de eksisterende anti-stall-systemer i manualen til de nye 737 MAX-fly, som blev sat i kommerciel drift sidste år. Boeing siger til gengæld, at alle oplysninger, der er nødvendige for at flyve 737 MAX-flyet sikkert, er til rådighed for piloterne.

Relaterede artikler:

Havarirapport belaster sikkerhedskultur hos Lion Air

Bulletin til MAX-operatører efter Lion Air-havari

Ulykkesfly havde samme fejl på sidste fire flyvninger