Lørdags-kaos i CPH

For tredje lørdag i træk var der bagagekaos i Københavns Lufthavn. Denne gang var lufthavnen dog uden skyld, idet et tre timers fagligt møde hos Novia´s personale var årsag til de kaotiske tilstande.

Rejsende til og fra Københavns Lufthavn har de seneste tre lørdage oplevet kaotiske tilstande i lufthavnen på grund af bagageproblemer. Først var det en mekanisk fejl, da et bagagebånd sprang, weekenden efter var det en softwarefejl i bagageanlægget, men i lørdags var det et fagligt møde blandt 120 medarbejdere hos handlingselskabet Novia, der forårsagede massive problemer.

En såkaldt “personsag“ var årsagen til, at rampepersonalet samt medarbejderne ved indcheckning lørdag eftermiddag ved 14.30-tiden valgte at gå til et fagligt møde, der varede i hele tre timer. Det medførte, at 23 fly blev forsinket en time eller mere, fordi de skulle vente på bagagen, mens flere fly måtte afgå uden bagage. Blandt de ankommende flypassagerer måtte mange vente i timevis på bagagen, mens de fleste valgte at tage hjem og vente på, at bagagen ville blive eftersendt.

Denne lørdag gik det ikke ud over SAS-passagerer, som det var tilfældet de to foregående lørdage. Det skyldes, at Novia ikke er handlingselskab for SAS, men i stedet håndterer bagage for charterflyselskaber som Jet Time og Primera Air samt lavprisflyselskabet Norwegian. Omkring 40 procent af al bagage, der går igennem Københavns Lufthavn, bliver ekspederet af Novia, mens SAS Ground Handling og i en beskeden grad Copehagen Flight Services håndterer resten.

Novia oplyste i løbet af weekenden, at 2.300 stykker bagage var blevet ophobet i CPH som følge af den ulovlige arbejdsnedlæggelse og at det ville tage et par dage, inden den store bagagepukkel var afviklet.

Nyt møde aftalt
Der er aftalt et nye møde mellem faglige repræsentanter og Novias ledelse i løbet af mandagen, hvor ledelsen angiveligt skal forklare sig nærmere om den personsag, der var årsag til, at medarbejderne valgte at gå til fagligt møde.

Ifølge Ekstra Bladets netavis drejer det sig om afskedigelsen af en medarbejder i sidste uge, hvor de faglige repræsentanter ikke var enige i begrundelsen. Der var tale om personlige forhold, der lå til grund for afskedigelsen.

“De ville have, at vi skulle genansætte den pågældende medarbejder, men vi har meldt tilbage, at der er et fagretsligt system, der håndterer den slags sager, og det har de faglige repæsentanter accepteret,“ sagde Novias administrerende direktør Ole Brinks Andersen i lørdags til Ekstra Bladet.