Boeing 787-8 Dreamliner fra LOT.

LOT vil skære hver fjerde rute væk

LOT har præsenteret EU for en redningsplan, der omfatter 650 mio. kroner i statsstøtte og store rutenedskæringer. Desuden vil det have erstatning hos Boeing for Dreamlinernes flyveforbud.

Det polske netværksselskab LOT har gennem længere tid kæmpet for sit liv, og EU-Kommissionen har været særdeles skeptisk over for de livsforlængende initiativer, som den polske regering har tyet til. Det handler blandt andet om et statstilskud på næsten 700 mio. kroner, som blev skudt ind i selskabet for kun seks måneder siden.

Men hvis det står til den polske regering og LOT, så bør EU-Kommissionen give grønt lys til, at det polske finansministerium sender yderligere omkring 655 mio. kroner til selskabet.

Det fremgår af en redningsplan, som de polske konkurrence- og forbrugermyndigheder har sendt til EU-Kommissionen.

Den polske finansminister Włodzimierz Karpiński pointerer over for flere polske medier, at LOT-ledelsen oprindeligt havde vurderet, at der ville være behov for statsstøtte for tilsammen 2,4 mia. kroner. At selskabet kun mener at have brug for under 1,4 mia. kroner er, ifølge finansministeren, et tegn på at det går den rigtige vej.

Planen indeholder også et forslag om at nedlægge hver fjerde af selskabets flyruter og skille sig af med 15 Embraer-jetfly, som LOT har leaset.

Kostede mere end 170 mio.
Parallelt med fremlæggelsen af redningsplanen er LOT gået i gang med at undersøge muligheden for at få erstatning hos Boeing for det mere end tre måneder lange flyveforbud, som Boeing 787 Dreamlineren blev ramt af tidligere på året. LOT’s første Dreamliner nåede kun at flyve det ene ben af premiereturen fra Warszawa til Chicago inden flyveforbuddet ”groundede” flyet i Chicago. Det betød, at LOT var nødt til at fortsætte med at anvende sine ældre Boeing 767-fly.

Ifølge finansministeren, så kostede flyveforbuddet LOT mere end 170 mio. kroner. Selskabet forventer ikke at få det fulde beløb retur fra Boeing. Flyproducenten forventer at komme tilbage med et forslag til erstatningsbeløb i næste måned.

LOT har netop fået leveret sit fjerde ud af i alt otte bestilte Dreamliner-fly. Norwegians topchef, Bjørn Kjos, var tidligere i år angiveligt i Warszawa for at forhandle med den polske regering om at overtage flere af Dreamliner-flyene.