Airbus A330-200 fra Air Greenland i Kangerlussuaq Lufthavn.

Luftbro mellem Grønland og Danmark

I alt 1.300 strandede passagerer på Air Greenlands-ruter forventes at nå frem til deres bestemmelsessted i løbet af fredagen. Air Greenland regner med fredag at gennemføre hele fire flyvninger fra Grønland til Danmark og tre den modsatte vej.

En større luftbro iværksættes fredag mellem Grønland og Danmark. I en uge har op imod 2.000 Air Greenland-flypassagerer været strandet i henholdsvis Grønland eller Danmark.

Da flytrafikken mellem Grønland og Danmark genåbnede onsdag måtte Air Greenland i første omgang gennemføre en charterflyvning medselskabets Airbus 330-200 til Thule Air Base for det amerikanske forsvar. Derfor måtte de ordinære rute-passagerer vente på at komme hjem.

Men nu er der håb forude, med mindre aske-situationen ændrersig. Hos Jet Time er der fredaglejet tre Boeing 737-400 fly. De to skal flyve mellem København og Kangerlussuaq, det tredje skal flyve mellem København og Narsarsuaq. Herudover forventer Air Greenland at kunne flyve sin Airbus A330-200 til København sidst på eftermiddagen fredag. Den står i øjeblikket i Kangerlussuaq, fordi den ikke har kunnet returnere til Danmark torsdag på grund af restriktioner i det danske luftrum.

Derfor vil det kræve, at det danske luftrum går fra “Zone 2“ niveau til “Zone 3“ eller at Air Greenland opnår luftfartsmyndighedernes godkendelse til at operere Zone 2-flyvning med sit Airbus-fly.

Hvis alle de planlagte flyvninger gennemføres fredag, vil cirka 1.300 strandedeflygæster nå frem til deres bestemmelsessted fredag. Tilbage er derefter ca. 250 passagerer, der forventes at kunne komme i luften i løbet af weekenden.