Luftfarten begejstret for ny SF-transportminister

Historiens første SF’er på transportministerposten får en positiv modtagelse i rejse- og luftfartsbranchen.

Fredagens regeringsrokade involverede også transportministerposten, hvor socialdemokraten Henrik Dam Kristensen måtte overlade ministerkontoret til SF’eren Pia Olsen Dyhr, der kom fra posten som handelsminister.

Pia Olsen Dyhr er langt fra ny ud i transportpolitik. Før SF kom i regering og Pia Olsen Dyhr blev minister tilbage i efteråret 2011, var hun sit partis transportordfører. Og som handelsminister ikke bare fløj hun meget for at komme ud i verden. Hun brugte også en del tid på at skaffe bedre flyforbindelser fra Danmark til nogle af de største vækstmarkeder.

”Som Handels- og Investeringsminister har Pia Olsen Dyhr haft fokus på luftfartens samfundsmæssige betydning som vækstmotor og drivkraft for jobskabelse. Og så har Pia Olsen Dyhr arbejdet aktivt for at skabe bedre forbindelser til nogle af verdens vækstmarkeder, ikke mindst Kina,” siger kommunikationsdirektør Henrik P. Jørgensen fra Københavns Lufthavne.

Lufthavnens ønsker til hvad ministeren bør prioritere handler ikke så meget om fly, som det handler om tog.

”En transportministers arbejde ligger både til lands, til vands og i luften. At styrke mobiliteten ved for eksempel at sikre bedre og hurtigere togforbindelser fra Jylland-Fyn direkte til Københavns Lufthavn, og et tættere samarbejde med den svenske transportminister om en koordineret dansk/svensk hurtigtogsstrategi er opgaver, vi i Københavns Lufthavn gerne vil i dialog med den nye transportminister om,” siger Henrik P. Jørgensen.

Ærgerligt at hun er væk
Hos Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) er man på den ene side kede af at miste Pia Olsen Dyhr på posten som handelsminister.

”På incoming-siden har hun gjort rigtig meget for at forberede visumreglerne for blandt andet kinesiske turister. Det er ærgerligt at hun er væk nu, hvor det skal implementeres,” siger direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.

På den anden side glæder man sig hos DRF over, at det så netop bliver Transportministeriet, som hun nu rykker til. Lars Thykier håber at Pia Olsen Dyhrs meget aktivistiske tilgang kan være med til at ruske lidt op i Trafikstyrelsen.

”Vi kunne håbe på, at Trafikstyrelsen blev bedre til at kontrollere at luftfartsselskaber nu også lever op til de økonomiske krav, som man stiller til AOC-indehavere,” siger Lars Thykier.

Et AOC (Air Operators Certificate) er en tilladelse til at drive luftfartsselskab. Ved at Trafikstyrelsen er mere vakse ved havelågen og holder bedre øje med AOC-selskaberne, håber DRF, at det vil kunne begrænse antallet af luftfartskonkurser.

Desuden håber DRF, at ministeren vil se på reglerne for ”denied boarding” samt pakkerejsedirektivet.

Kender udfordringerne
Hos brancheorganisationen Dansk Luftfart er der også ros til den afgående transportminister.

”Dansk Luftfart har sat stor pris på samarbejdet med Henrik Dam Kristensen, der har været meget lydhør for luftfartens vitale rolle for mobilitet og international tilgængelighed. Vi ser frem til et tilsvarende godt samarbejde med den nye transportminister, der fra sin tid som trafikordfører kender udfordringerne på luftfartsområdet godt,” påpeger Per Henriksen, chefkonsulent i Dansk Luftfart.