(Foto: Andzrej Kostrzewa)

Malaysia Airlines presset til det yderste

Imens redningsarbejdet bliver sinket af prorussiske aktivister, har Malaysia Airlines indledt et desperat forsøg på at redde kundernes tillid på et tidspunkt, hvor selskabet er i sin største krise.

Presset på Malaysia Airlines er steget til, hvad iagttagere verden over betegner som uoverkommeligt efter, at selskabet torsdag eftermiddag mistede endnu et af sine Boeing 777-fly. Ombord var 283 passagerer samt 15 ansatte, der alle omkom, da flyet efter alt at dømme blev skudt ned.

Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur som rute MH017, og selvom ansvaret for den tragiske hændelse og tabet af 298 menneskeliv næppe ender hos Malaysia Airlines, tårner de negative konsekvenser sig op hos flyselskabet, hvilket blandt andet kom til udtryk i selskabets aktieværdi, der faldt med 13 procent i fredags.

Alene i år er selskabets værdi på børsen blevet barberet med over en tredjedel, hvilket i høj grad skyldes den mystiske forsvinden af et andet Boeing 777-fly fra Malaysia Airlines med 239 personer ombord den 8. marts i år. Flyets forsvinden fik billetsalget hos det dengang i forvejen økonomisk presset flyselskab til at styrtdykke. Derfor skønner flere iagttagere, at nedskydningen af MH017 kan blive Malaysia Airlines’ endeligt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den pressede situation fik søndag Malaysia Airlines til at gå ud med nyheden om, at selskabet er klar til at refundere billetter til samtlige af selskabets flyvninger, uanset klasse, hvis de rejsende måtte ønske dette. Dermed forsøger selskabet desperat at opretholde en flig af tillid hos kunderne.

Den malaysiske flag carrier kom ud af sidste regnskabsår med et underskud på godt 2 mia. danske kroner. Selskabet har løbende forsøgt at øge rentabiliteten i takt med at konkurrencesituationen i det malaysiske marked er blevet skærpet i takt med at lavprisflyselskaberne Air Asia og Air Asia X har ekspanderet.

Skyld forsøges placeret
Kort efter det kom frem torsdag, at Boeing-flyet fra Malaysia Airlines angiveligt var blevet skudt ned, har rygterne svirret om, at det var prorussiske aktivister, der skød missilet afsted. Hidtil har anklagerne ikke været udtalt direkte, men i går gik den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i pressen, hvor han i klare vendinger pegede på, at ansvaret for nedskydningen af MH017 ligger hos prorussiske aktivister. Det skriver CNN ifølge Ritzau.

Flere højtstående embedsmænd har til Washington Post oplyst, at to affyringsramper – heraf den ene manglende et missil – natten til fredag ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste krydsede den russisk-ukrainske grænse på vej mod Rusland. Desuden har amerikanske satellitbilleder angiveligt vist røg-halen efter det missil, der skød Boeing 777-flyet ned i det østlige Ukraine på grænsen til Rusland.

Imens efterretningstjenester fra en lang række lande forsøger at placere ansvaret, har både britiske, hollandske og amerikanske myndigheder kritiseret, at de prorussiske aktivister forsøger at skjule spor ved at fjerne vragdele og omkomne.

Ifølge Reuters skulle FN søndag aften have omtalt muligheden for at sende bevæbnede FN-styrker ind til nedstyrtningsområdet for at sikre det. Dette kommer som et modsvar på, at redningsarbejdere og havarikommissionen fra både Malaysia, Ukraine, Australien og Holland forgæves har forsøgt at få adgang til nedstyrtningsområdet, der strækker sig over et 15 kvadratkilometer stort areal.

Ind til videre er det kun en gruppe OECD-observatører, der har lykkedes med at få adgang. De beretter løbende om situationens udvikling og har blandet kunne oplyse, at et af flyets sorte bokse angiveligt skulle være set i hænderne af de prorussiske aktivister.