Malmö Airport vil konkurrere med Københavns Lufthavn

Omkring en halv mio. passagerer fra Malmö-området rejser årligt fra Københavns Lufthavn, idet den lokale lufthavn ikke selv tilbyder de samme ruteforbindelser. Det vil Malmö Airport forsøge at ændre på.

Den lille sydsvenske lufthavn i Malmö har længe stået i skyggen af storebroderen i København (CPH). Men nu lader det til, at Malmö Airport ønsker at røre på sig. Det sker paradoksalt nok på samme tidspunkt somRegion Skåne, Malmø Stad og Lund Stad har ydet opbakning til det nye “Copenhagen Connected“ projekt, der gennem en ruteudviklingsfond skal medvirke til at udvilkle nye flyruter til CPH til betjening af hele Øresundsregionen.

Malmö Airport har i dag årligt ca. 1,5 mio. passagerer og betjener primært operatørerne Malmö Aviation, SAS og det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air. Lufthavnen i Sturup ligger ca. 25 minutter fra Malmö og Lund og mindre end en times kørsel fra København, Helsingborg, Trelleborg og Ystad.

Lufthavnen har på The Route Shop, der er en slags dating-portal for luftfarten, netop offentliggjort sin ønskeliste til nye ruter. Og ønskesedlen er lang, hvorfor lufthavnen nok også må belave sig på, at det ikke er alle ønsker man kan få opfyldt – hverken juleaften eller i et særdeles konkurrencepræget luftfartsmarked.

Øverst på listen står en rute til London. Her menerden sydsvenske lufthavnat kunne levere ca. 80.000 passagerer årligt og understreger samtidig, at omkring 150 sydsvenske virksomheder har afdelinger i London-området.

Til Tyskland har Malmö Airport et ambitiøst ønske om ruter til Düsseldorf, Köln, Dortmund, Frankfurt og München. Men med det tætte SAS-Lufthansa samarbejde og Germanwings-satsningen på CPH Swift, ser det ikke ud til, at disse ambitioner kan indfries foreløbig.

Også Spanien står højt på ønskesedlen. Málaga og Alicante ligger lige til højrebenet, mens lufthavnen agiterer for Zlatan-effekten gennem ønsket om at etablere en rute til den catalanske hovedstad i Barcelona. Det er almindelig kendt, at den verdensberømte fodboldspiller Zlatan Ibrahimovic, der idag er stjerne i FC Barcelona, er født og opvokset i Malmö-området.

Italien er genstand for ønsket omfire mulige destinationer. Milano, Rom, Venedig og Firenze i den prioriterede rækkefølge. Omkring 20.000 passagerer årligt er potentialet fra Malmö til eksempelvis Milano.

Ellers er listen lang og indholder øvrige destinationer som Helsinki, Amsterdam, Oslo, Pristina, Sarajevo og Ljubljana.

Malmö Airport vil lokke operatører til lufthavnen ved at fremhæve det stærke sydsvenske forretningsklima med lav arbejdsløshed og markant vækst.Herudover forsøger lufthavnen at positionere sig som en billig, hurtig og fleksibel lufthavn med en stærk personlig og individualiseret service til kunderne. Så jagten er gået ind på de 525.000 passagerer, der årligt vælger at starte rejsen i København fremfor den lokale lufthavn i Malmö.