Boeing 787-9 fra Norwegian (Foto: Norwegian/PR/David Peacock)

Markant fald i belægningen hos Norwegian

Belægningen hos Norwegian faldt med næsten fem procentpoint i november, hvor endnu et underskud i passagertrafikken er i vente.

Norwegian har gennem de seneste 12 måneder transporteret næsten 37 millioner passagerer, men på det seneste er der blevet færre i flyene. Det viser trafiktallene fra november måned.

Her fløj i alt 2.877.549 med Norwegian, og det var 357.329 flere end i samme måned sidste år, og det svarer dermed til en vækst på 14 procent.

Isoleret set er det fint at kunne præstere vækst. Men bagsiden af medaljen er, at Norwegian øgede sædekapaciteten med 34 procent, mens antallet af solgte sædekilometer kun løftede sig med 26 procent. Det kostede et markant fald i belægningen på næsten fem procentpoint fra 83,7 til 78,8 procent.

Faldende enhedsindtægter
At der er færre i flyene, skyldes blandt andet, at Norwegian via billetpriserne har forsøgt at vælte de øgede omkostninger til brændstof over på kunderne, men det har markedet således reageret på.

Yielden er uændret på 0,33 norske kroner, og medtager man decimalerne, svarer det til en stigning på to procent i forhold til samme måned året før. Derimod er indtægten per udbudt sædekilometer faldt med fire procent til 0,26 norske kroner per sædekilometer.

“Jeg er godt tilfreds med yield-udviklingen i denne måned. Samtidig er en del ruter fra sommerprogrammet blevet forlænget ind i november, hvilket påvirker belægningsgraden. Vi får først fuld omlægning til vinterprogrammet fra og med januar efter at have lagt juletrafikken bag os,” siger Bjørn Kjos, koncernchef i Norwegian.

Tab på passagertrafikken
Begynder man at regne på trafiktallene fra november tegner der sig et billede af endnu en måned med underskud. Indtægten fra billetsalget uden tillægsydelser er beregnet til 2,2 milliarder norske kroner, mens omkostningerne skønnes at ligge på omkring 3,5 milliarder norske kroner ved en enhedsomkostninger på 0,41 kroner per produceret sædekilometer.

Det betyder, at passagertrafikken viser et tab på 1,2 milliarder norske kroner. Herfra skal fratrækkes indtægterne fra salg af tillægsydelser, og disse løber op i omkring 500 millioner norske kroner baseret på estimeret 177 norske kroner per passager. Dermed står Norwegian umiddelbart til et tab på passagertrafikken på omkring 700 millioner norske kroner i den sidste efterårsmåned.

Aktiemarkedet reagerede på trafiktallene ved at sende kursen på Norwegian-aktien ned med 15,34 procent til kurs 180,45. Dermed er den aktuelle børsværdi af Norwegian på 8,2 milliarder norske kroner.

 

Relaterede artikler:

To-cifret oktober-fremgang for Norwegian

Norwegian-overskud i tredje kvartal

Ni procent passagervækst for Norwegian i september