(Foto: SAS)

MD-80’er på afskedstur over Danmark i morgen

SAS’ sidste MD-80’er vil i morgen, lørdag, flyve ind over Danmark for sidste gang. Ifølge selskabet vil flyet passere forbi Aalborg, Billund og Storebæltsbroen.

I morgen, lørdag, flyver det allersidste MD-80-fly med SAS. Afskeden markeres med en rundflyvning over Danmark, hvor flyet vil passere forbi Aalborg, Billund og Storebæltsbroen.

”Hvis du er i nærheden af Aalborg, Billund eller Storebæltsbroen mellem kl. 11 og 12, så se op, når du hører lyden af vore motorer. Det er nemlig sidste chance for at tage et par fotos af dette legendariske fly,” skrev SAS fredag eftermiddagpå sin Facebook-side.

Afskedsflyvningen over Danmark markerer afslutningen på en epoke i SAS med de amerikanske McDonnell Douglas-fly. SAS fik de første fly i MD-serien ind i flåden i oktober 1985 og i midten af 1990´erne havde SAS 65 MD-80-fly trafiksat. Selskabet var på dette tidspunkt verdens største operatør af MD-80-fly uden for USA.

SAS har opereret næsten alle varianterne af MD-80 med typerne MD-81, 82, 83 og den forkortede udgave MD-87, der forlod selskabet sidste år. Efterfølgeren MD-90 har også fløjet med selskabet fra 1996 til 2006. De tre sidste MD-80-fly, som bliver faset ud af SAS’ flåde i morgen, er SE-DIR, Nora Viking, der kom ind i SAS-flåden den 30. april 1991, LN-RMM, Blenda Viking, fra den 14. maj 1991 og OY-KHE, Saxo Viking, fra den 21. april 1988.

Udsolgt ruteflyvning
På næsten samme tidspunkt som MD-80’eren bevæger sig ind over Danmark på sin afskedsflyvning, vil rute SK403 fra Stockholm lande i København. Denne flyvning er den sidste SK-ruteflyvning med MD-80 og afgangen har været udsolgt i lang tid.

Allerede i maj kom det frem, at netop denne flyvning ville blive den sidste, og det udsolgte fly vidner om en stor interesse for SAS’ MD-80’ere. Ser man på, hvor mange fly af netop denne type SAS har haft i sin flåde, forstår man lidt om, hvor den store interesse stammer fra. Desuden har SAS været det sidste store europæiske ruteselskab til at tage det karakteristiske fly ud af drift.

Efter den sidste ruteflyvning og afskedsflyvningen over Danmark har et afde tilbageværende MD-80-fly dog én opgave tilbage hos SAS. En gruppe norske flyentusiaster har nemlig chartret et af SAS’ MD-80-fly, som skal flyve dem til Oslo fra København. Afgangen, som flyver fra København kl. 13.00 og har nummer SK7030, bliver således den definitivt sidste MD-80-flyvning med passagerer hos SAS.

Foto: SAS