Mere end 1.000 danskere strandet i Grønland

Den igangværende konflikt mellem Air Greenland og piloterne berører i disse dage tusinder af passagerer, hvis fly er aflyst, eftersom parterne endnu ikke er nået til enighed. Herunder er en stor gruppe danske passagerer strandet i Grønland, hvis udsigter til en hurtig returnering til Danmark er uvisse.

Intet tyder på, at luftfartskonflikten mellem Air Greenland og piloternes fagforbund foreløbigt hører op, efter at parterne nu har været i konflikt i næsten én uge. Men foruden de berørte parter, berører konflikten ligeledes danske passagerer, der er fanget i den grønlandske luftfartskonflikt, og som p.t. sidder i Grønland uden realistiske chancer for at komme tilbage til Danmark inden for de nærmeste dage.

Mere end 1.000 danske passagerer er berørt af strejken og de aflyste flyafgange og sidder i Grønland uden vished om, hvornår de igen kan blive fløjet tilbage til Danmark. Vejle Rejser, der har specialiseret i rejser til Grønland, fortæller, at konflikten berører en del af selskabets gæster.

”Der er tale om et kaos af dimensioner med mange strandede gæster i Grønland og Danmark. Alene i Grønland har vi omkring 1.000 strandede gæster, der ikke kan komme hjem, og i Danmark har vi 300-400 gæster, der skal af sted mod Grønland inden for den næste uge. Vi kan ikke gøre meget andet end at forsøge at ombooke gæsterne til andre flyselskaber, hvilket er vanskeligt, eftersom der pt. ikke er så mange maskiner til rådighed. Så det er et uheldigt tidspunkt, det her sker på,” siger direktør Ole Svendsen.

Vejle Rejser har indtil videre fået fløjet omkring 100 passagerer til Island med Air Iceland. Derudover har rejsebureauet haft forgæves kontakt til flere canadiske selskaber.

Hos Danmarks anden store Grønland-operatør, Grønlands Rejsebureau, oplever man ligeledes udfordringer med strandede passagerer. I alt har Grønlands Rejsebureau omkring 150 passagerer strandet i Grønland, og indtil videre har det været muligt for bureauets afdeling i København at få 20-30 passagerer omdirigeret til Island via Air Iceland.

”Vi har flest erhvervskunder, der er strandet i Grønland. De har tre muligheder. Enten kan de annullere deres billet og få pengene tilbage, de kan reservere en billet til et andet tidspunkt, uanset hvilken type billet, de har og til sidst kan de blive stående i Air Greenlands system og blive fløjet hjem, når konflikten er slut,” siger direktør Helle Bach.

Air Greenland oplyser over for CHECK-IN.dk, at man endnu ikke har et overblik over, hvornår den grønlandske flytrafik igen bliver startet op. Parterne har endnu ikke genoptaget forhandlingerne, og indtil da må passagererne væbne sig med tålmodighed, hvilket de rejsende tilsyneladende har nemt ved, ifølge Ole Svendsen.

”Når man rejser i Grønland, er man vant til, at trafikken ikke altid går, som den skal. Derfor er man mere rolige og indstillet på, at der ikke er så meget at stille op, når der er en konflikt som den nuværende.”

Foto: Mere end 1.000 danske rejsende skønnes at være strandet i Grønland p.g.a. luftfartskonflikten.