Montenegrinere vender tilbage til CPH

Efter flere års pause vender Montenegro Airlines til maj tilbage til Københavns Lufthavn.

Fra 16. maj og frem til 14. oktober vil det være muligt at flyve direkte til Montenegros største by, Podgorica, fra Københavns Lufthavn med Montenegro Airlines. Dermed vender selskabet tilbage til København efter flere års fravær.

I 2010 åbnede landet en flyrute mellem Podgorica og København. Den blev sidenhen lukket, men nu prøver montenegrinerne altså igen.

Ruten vil blive fløjet to gange om ugen i maj, tre gange om ugen i juni og juli, to gange om ugen i august og en gang om ugen i september og oktober frem til den 14. oktober. Hvilke ugedage man flyver på vil variere henover foråret, sommeren og efteråret. Når sæsonen er ovre vil man have benyttet alle ugens dage mindst en gang hver, men mandag, tirsdag, torsdag, fredage og lørdage er de mest populære.

Montenegro Airlines flyver fra Podgorica til 14 europæiske destinationer, her i blandt Paris, Frankfurt, Zürich, Wien, Rom og Moskva, med en flåde af Embraer 195 og Fokker 100 fly.

Kontrol med lufthavne
En komite med landets premierminister i spidsen beordrede tidligere i denne måned selskabet solgt. Landets regering har tidligere forsøgt at sælge flyselskabet. I 2009 var israelske El Al interesseret i at købe Montenegro Airlines, men kun hvis man samtidig kunne få kontrol med landets to vigtigste lufthavne Podgorica og Tivat. Det blev afvist af den montenegrinske regering. I 2011 forsøgte regeringen at sætte 30 procent af Montenegro Airlines til salg. El Al, det andet israelske selskab Arkia og Etihad fra ørkenemiratet Abu Dhabi viste interesse, men ingen af selskaberne kom med et egentligt bud. Samme år annoncerede Montenegros regering, at Turkish Airlines var tæt på at købe både flyselskabet og de to lufthavne, som El Al også havde kig på.

Det blev heller ikke til noget. Men nu vil regeringen give det et nyt forsøg. Regeringen har besluttet, at lufthavnene i Podgorica og Tivat ikke bliver sat til salg. Den beslutning vil sandsynligvis ikke gøre det nemmere at finde en køber til Montenegro Airlines.

Montenegro ligger ud til Adriaterhavet presset inde mellem Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien og Albanien. Landet har omkring 700.000 indbyggere og et areal på 13.800 kvadratkilometer – svarende til to gange Sjællands størrelse. I 2008 ansøgte Montenegro om EU-medlemskab. I juni 2012 blev egentlige optagelsesforhandlinger indledt, men næsten tre år efter har et medlemskab af EU stadig lange udsigter.