Koncernchef Michael O'Leary, Ryanair Holdings (Foto: Ryanair)

Muslimsk organisation anklager Ryanair-boss for racisme

En muslimsk organisation i Storbritannien langer ud efter Ryanair-chef Michael O’Leary for at have ytret, at terrorister ”generelt set er muslimske mænd”.

Koncernchefen i irske Ryanair, Michael O’Leary, er kommet med en udtalelse, der har affødt forargelse og anklager om racisme.

Den irske topchef har antydet, at mulige flyterrorister ville være muslimske mænd. I et interview i lørdags med The Times udtalte han, at potentielle terrorister ”generelt set vil være mænd med muslimsk overbevisning”.

Han sagde desuden, at familier med små børn skulle vinkes hurtigere videre gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnene, da der ”nærmest” ikke er nogen risiko for, at de skulle være terrorister.

Kommentarerne fra Michael O’Leary har fået det muslimske råd, The Muslim Council of Britain, til at komme med skarp kritik af Ryanair-koncernchefen. Det muslimske råd kalder hans synspunkter for ”selve definitionen af islamofobi”.

“Hans kommentarer er racistiske og diskriminerende. Han er åben fortaler for diskrimination af ‘mænd med muslimsk overbevisning’, som formodentlig ikke er baseret på specifik viden, men udelukkende om nogen ”ligner eller handler som en muslim.Det er en ærgerligt, at en sådan racisme udtrykkes så åbent, og at en administrerende direktør for et stort luftfartsselskab ønsker at diskriminere sine kunder så tydeligt,” skriver den muslimske organisation i en pressemeddelelse.

O’Leary undskylder sine udtalelser
Ryanair har efter interviewet sendt en erklæring ud, hvori flyselskabet skriver, at Michael O’Leary ”oprigtigt undskylder for den forårsagede forargelse”.

Over for Sky News præciserer Ryanair, at Michael O’Leary ikke havde til hensigt at kræve ekstra sikkerhedstjek af muslimske mænd.

”Michael opfordrede kun til mere effektiv sikkerhedskontrol i lufthavnene, hvilket vil fjerne mange af de unødvendige køer i øjeblikket i lufthavnenes sikkerhedskontroller for alle passagerer,” siger en talsmand fra Ryanair.

I interviewet med The Times kom Michael O’Leary også med andre kontroversielle udtalelser. Han angreb blandt andet de regler, der gør, at Ryanair skal tilbyde faciliteter til handicappede på enhver etage i sine kontorbygninger. Ligesom han omtalte overvægtige passagerer som ”monstre”, der ”muligvis skal købe to sæder”.

 

Relaterede artikler:

Ryanair vil etablere MAX-træningscenter i Irland

Ryanair-selskab taber en million om dagen

Chefredaktør: Michael O´Leary er et svin