Nordsøen giver styrtdyk i Esbjerg

Lav aktivitet på oliefelterne i Nordsøen fik Esbjerg Lufthavns passagertal til at falde med mere end 20 procent i 2017.

Når 85 procent af ens passagerer står af og på helikoptere, der fragter dem til og fra oliefelterne i Nordsøen, så gør det ekstra ondt, når aktivitetsniveauet i de danske felter i Nordsøen går ned. Det kan man skrive under på i Esbjerg Lufthavn, der i 2017 måtte se passagertallet dykke med ikke mindre end 21,7 procent i forhold til året før.

Således gik kun 81.438 passagerer gennem lufthavnen, der foruden helikoptertrafikken til Nordsøen også har to flyruter til oliebyerne Stavanger og Aberdeen. Men den store synder er helikoptertrafikken.

”Tilbagegangen skyldes stort set kun nedgangen i helikoptertrafikken som følge af det lave aktivitetsniveau på felterne i Nordsøen,” forklarer sektionsleder Jakob Hjelholt fra Esbjerg Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Det er andet år i træk at det går tilbage i Esbjerg Lufthavn. I 2016 var tilbagegangen på 16,7 procent og lufthavnens passagertal er mere end halveret i forhold til de gode år før finanskrisen. I 2006 og 2007 gik omkring 200.000 passagerer gennem lufthavnsterminalen.

Svagt optimistiske
Det pauvre resultat betyder dog ikke at de helt har mistet modet i Esbjerg.

”Vi er svagt optimistiske med hensyn til 2018 på grund af de store investeringer, som skal laves i Tyra-feltet i Nordsøen. Det håber vi vil give øget trafik. Det er dog endnu uvist hvornår der for alvor skal sendes folk derud,” siger Jakob Hjelholt.

I december sidste år opsagde Esbjerg Kommune samarbejdet med lufthavnens chef gennem fem år, Anette Bendixen. Fratrædelsen kom angiveligt efter en periode med samarbejdsvanskeligheder mellem lufthavnens omkring 65 medarbejdere på den ene side og Anette Bendixen på den anden side.

”Der har været hændelser, der medfører, at parterne er enige om, at der er behov for en ny ledelsesprofil i Lufthavnen,” sagde direktør for Teknik og Miljø-forvaltningen i Esbjerg Kommune, Hans Kjær, i december til JydskeVestkysten.

Kunstigt åndedræt
I dansk indenrigsflyvnings guldalder, før Storebæltsforbindelsen, var Esbjerg en af Maersk Airs vigtigste ruter. Men sammen med Skrydstrup / Vojens og Odense måtte Esbjerg-ruten lade livet, da betalingsanlæggene i Halsskov slog bommene op i 1998. Cimber Air forsøgte sig dog kortvarigt i 1999 at give ruten kunstigt åndedræt. Men det blev opgivet igen trods 60.000 passagerer årligt.

For år tilbage fløj Ryanair mellem London Stansted og Esbjerg. I marts 2015 åbnede lokale Esbjerg-interesser en indenrigsrute til København. Den holdt dog kun i 25 dage. Et projekt, som lufthavnen var meget tæt involveret i.

 

 

Relaterede artikler:

Lufthavnschef i Esbjerg er fortid

Massiv tilbagegang i Esbjerg Lufthavn

Esbjerg trodser oliekrisen

Esbjerg-rute lukker efter fire uger

Esbjerg: Ingen drømme om Ryanair eller charter