Norwegian-fly må ikke flyve til USA

Hver anden dag står Norwegians Dreamliner-fly EI-LNA på jorden, da det ikke kan flyve til USA på grund af manglende tilladelse fra de amerikanske myndigheder.

Onsdag den 12. februar kunne Norwegian efter lang tids venten offentliggøre, at det irske datterselskab Norwegian Air Limited Limited havde fået driftstilladelse og licens hos de irske myndigheder.

Samme dag overflyttede Norwegian Dreamliner-flyet med registreringen EI-LNA til den irske driftstilladelse, da flyet alligevel var inde til planlagt vedligeholdelse.

Men den beslutning har sidenhen været dyr for Norwegian. Når Dreamliner-flyet opererer under en irsk driftstilladelse er der nemlig ikke automatisk ret til at beflyve USA. Den tilladelse ligger i det norske selskab. Norwegian ansøgte allerede i december måned de amerikanske transportmyndigheder om tilladelse på vegne af det nye irske driftsselskab, men en lang række interesseorganisationer har haft indsigelser og kommentarer, som de amerikanske transportmyndigheder har skullet bruge tid på at behandle, hvorfor tilladelsen endnu ikke er på plads.

Det betyder, at EI-LNA Dreamliner-flyet ikke må flyve til USA. I stedet benyttes flyet udelukkende tre gange om ugen på ruten mellem Oslo og Bangkok, mens det således står på jorden hver anden dag. I stedet må et indlejet fly fra portugisiske euroAtlantic flyve Bangkok-afgangene fra Stockholm, mens HiFly – også fra Portugal – hjælper til på de nordamerikanske ruter.

Situationen forværres af, at Norwegians fjerde Dreamliner med registreringen EI-LND er forsinket i leveringen fra Boeing, idet det er et af de omkring 43 fly, der i øjeblikket undersøges for revner i vingerne.

Forventer snarlig afklaring
Hos Norwegian bekræfter man, at EI-LNA ikke må flyve til USA.

“Det er korrekt, at EI-LNA i øjeblikket kan bruges på ruterne mellem Skandinavien og Thailand, og at vi har været nødsaget til at indleje fremmed kapacitet for at dække fartplanen. Men det er kun nødvendigt, indtil vi får EI-LND leveret,“ siger Johan Bisgaard Larsen, der er presse og markedschef for Norwegian i Danmark.

Ifølge de foreløbige meldinger skulle EI-LND have været leveret i denne uge og indsat i drift den 18. marts. Men ifølge ubekræftede oplysninger er leveringen udskudt til den 20. marts.

Endelig sætter Norwegian sin lid til, at det amerikanske transportministerium snart er klar til at godkende ansøgningen fra Norwegian Air International om beflyvningstilladelse til USA. Sagsbehandlingen har nu varet i mere end tre måneder, og Norwegian er selv af den opfattelse, at selskabet opfylder samtlige krav for at få tilladelsen i hus.

“Vi forventer en afklaring inden for kort tid,“ fastslår Norwegians danske pressechef.