Norwegian fortsætter rekordvækst

I marts måned transporterede Norwegian lidt mere end 1 mio. passagerer, hvilket er ca. 30 % højere end samme måned året før. Yield-presset er for nedadgående og selskabet forventes at komme et stykke over 12 mio. passagerer i 2010.

Selvom træerne normalt ikke vokser end i himlen, er de godt på vej for det norske lavprisflyselskab Norwegian. Selskabet kunne torsdag offentliggøre talfor endnu en måned med en meget stor vækst. En fremgang i passagertallet på ca. 234.000 svarende til 30 % er flotte tal for marts måned.

Så flotte, at lavprisfly-kometen Ryanair blegner ved siden af. Det irske lavprisflyselskab formåede nemlig kun at skabe en vækst på 13 % i martsmåned, hvor selskabet samlet transporterede 5,3 mio. passagererer.

Ryanairs kabinefaktor endte op i 79 % – en fremgang på 2 procentpoint, mens Norwergian med en fremgang på tre procentpoint nåede op på en kabinefaktor på 78 %. Så begge selskaber har været omtrent lige dygtige til at få flyene fyldt.

Ryanair offentligør ikke tal for yielden (den gennemsnitlige indtægt pr. fløjet passager), men Norwegian rapporterer om et yield-fald på 11 %, hvilket dog er væsentligt lavere end de foregående vintermåneder. Yielden ser derfor ud til at have stabiliseret sig.

Hvorvidt de mange passagerer og den lavere yield også har givet Norwegian mulighed for at sikre sig en acceptabel indtjening, får vi svaret på den 22. april, når selskabet offentliggør periodemeddelelsen for 1. kvartal 2010.

Men med indfasningen af de nye og større fly i flåden har selskabet en mulighed for at reducere enhedsomkostningerne betragteligt – og det kan langt hen ad vejen kompensere for et fald i yielden. Med de seneste leverancer er Norwegian nu oppe på 23 nye Boeing 737-800 fly af en samlet flåde på 51. Så halvdelen af produtkionen kan nu afvikles til væsentligt lavere enhedsomkostninger end tidligere.