Boeing 737 MAX 8 i Oslo Lufthavn. (Foto: Norwegian)

Norwegian lægger sag an mod Boeing

Norwegian har gjort alvor af sine trusler og lagt sag an mod Boeing, der ifølge det norske lavprisflyselskab blandt andet har begået kontraktbrud.

Boeing har fået lagt sag an fra Norwegian, der mandag formelt indsendte et søgsmål mod den amerikanske flyproducent.

Det skriver det norske erhvervsmedie E24. Sagen er sendt til distriktsdomstolen for det nordlige distrikt i den amerikanske delstat Illinois. Det er Norwegian og datterselskabet Arctic Aviation Assets DAC, der sammen sagsøger Boeing.

Allerede 30. juni varslede Norwegian, at det ville sagsøge Boeing. Det skete i forbindelse med, at det norske flyselskab annullerede en ordre på 97 fly som følge af coronakrisen. Der var tale om fem Boeing 787 Dreamliner og 92 Boeing 737 MAX, der ifølge Boeing har en samlet listepris på 12,65 milliarder dollar. Det svarer til 84,2 milliarder kroner.

I søgsmålet skriver Norwegians advokat, at søgsmålet tages på grund af Boeings ”grove uagtsomhed, svindel og kontraktbrud” i forbindelse med det ellers planlagte køb af de to førnævnte flytyper.

‘I stedet for at levere det, de har lovet, har Boeing bevidst vildledt og udeladt information, udvist grov uagtsomhed, rodet produktion samt lavet fly med væsentlig nedsat værdi, hvor det i MAX-flyenes tilfælde fik tragiske og dødelige konsekvenser,’ skriver Norwegians advokat i søgsmålet ifølge E24.

‘Boeing har været fuld af løgn’
Norwegian mener, at det har krav på at få et indbetalt forskud tilbage, ligesom det gør krav på at få kompensation for problemerne med Boeing 737 MAX- og Boeing 787 Dreamliner-flyene.

Boeings præsentation af 737 MAX har ifølge Norwegians advokat været fuld af løgn, uden at lavprisflyselskabet var klar over dette. Advokaten bemærker blandt andet, at den amerikanske flyproducent fra begyndelsen lagde unødigt pres på sine medarbejdere for at levere på kvantitet frem for kvalitet.

Boeing 737 MAX fik internationalt flyveforbud i marts 2019 efter to ulykker inden for fem måneder med flytypen i henholdsvis Indonesien og Etiopien. Ulykkerne med Lion Air- og Ethiopian Airlines-fly kostede i alt 346 mennesker livet.

Søgsmålet fra Norwegian handler således også om problemerne med selskabets Boeing 787 Dreamliner-fly. Flyenes Rolls-Royce-motorer har skabt mange problemer, som har betydet, at Norwegian i flere perioder har måttet sende flere fly på værksted – og i stedet lease langdistancefly til sine ruter.

Norwegian ønsker ikke at kommentere søgsmålet over for E24, og samme medie har hidtil ikke lykkedes med at få en kommentar om sagen fra Boeing.

 

Relaterede artikler:

Norwegian annullerer 97 flyordrer og sagsøger Boeing

Norwegian har seks Dreamlinere på jorden

Norwegian-chef er skuffet over Danmark