Boeing 737 MAX 8 i Oslo Lufthavn. (Foto: Norwegian)

Norwegian-pilot taget i alkoholtest

Norwegian-fly fra Helsinki til Dubai blev over fem timer forsinket, da flyets kaptajn kort før afgang blev ført bort af politiet efter en alkoholtest.

Piloter og kabinepersonale bliver rutinemæssigt ved stikprøvekontroller i lufthavnene testet for, om de har indtaget alkohol eller stoffer før en flyvning.

I fredags – den 2. november 2018 – bad politiet i Helsinki Lufthavn besætningen på et Norwegian-fly, der skulle afgå til Dubai bedt om at tage testen. Flere passagerer om bord på Boeing 737 MAX 8-flyet så ifølge den finske avis Iltalehti, hvordan både piloter og kabinebesætning blev bedt om at blæse i alkometre.

Efter testen blev flyets kaptajn taget med af politiet efter mistanke om, at han havde indtaget alkohol. Politiet bekræftede senere over for det finske nyhedsbureau STT, at resultatet af alkometer-testen lå mellem 0,0 og 0,5 promille. Promillegrænsen for piloter før en flyvning i Finland er 0,0. Det oplyser politiet til finske medier. Piloten blev ifølge Norwegian senere løsladt af politiet.

Over fem timers forsinkelse
Episoden medførte, at flyet med rutenummer D8772 blev stærkt forsinket. Flyet skulle have afgået fra Helsinki kl. 18.05 lokal tid, men kom ifølge Flightradar24 først afsted fra lufthavnen kl. 23.21 – altså mere end fem timer forsinket. Det betød, at flyet først landede i Dubai kl. 08.07 næste morgen, mens flyet efter planen skulle have landet kl. 03.00 om natten.

En talsmand for Norwegian bekræfter hændelsen, og at flyet blev forsinket, men vil ellers ikke kommentere sagen.

”Dette har ført til en forsinkelse for passagerer, som skulle fra Helsinki til Dubai, men sikkerheden for vores passagerer og kolleger kommer altid først. Af hensyn til vores kollega kan vi ikke kommentere yderligere på sagen og det beder vi om forståelse for,” siger talsmanden til det norske medie VG.

KLM-pilot varetægtsfængslet i maj
Det er langt fra første gang, at en pilot i Norden bliver taget i en alkoholtest. I maj blev en pilot fra KLM anholdt i Oslo Lufthavn efter en alkoholtest og varetægtsfængslet i 14 dage. Sidste efterår blev en pilot fra SAS også taget i en kontrol i Oslo Lufthavn. Her viste promillen 0,64.

Tilbage i 2015 blev to piloter fra airBaltic anholdt i Oslo Lufthavn før en charterflyvning til Kreta. Kaptajnen havde en promille på 0,54 og styrmanden havde en promille på 1,35. Herudover havde to ud af tre kabinemedlemmer også for meget alkohol i blodet. Kaptajnen fik 10 måneders ubetinget fængsel, mens styrmanden kunne nøjes med seks måneder. De to kabineansatte fik 45 og 60 dages fængsel.

 

Relaterede artikler:

KLM bekræfter anholdelse af pilot i Oslo

Hårde straffe til påvirkede piloter

AirBaltic-besætning stoppet med alkohol i blodet